fbpx
Nieuws

De ventilatiekanalen van de grote zaal van de Van Nelle Fabriek zijn sinds eind oktober voorzien van UV-C led-cellen, die geuren, bacteriën en virussen onschadelijk maken. Ook met coronavirussen in aerosolen maakt het systeem korte metten.

Het gaat om luchtreinigers met de gepatenteerde AOP- luchtzuiveringstechnologie (Advanced Oxidation Process) in de toevoerkanalen van de zaal ‘Tabaksfabriek’ (4.500 m2). Het systeem is aangelegd door Lamers Reinigingstechniek in samenwerking met met Arco Luchttechniek en De Luchtkanaalreiniger.

Oxidanten

In de kanalen werden in totaal zes UV-C led-cellen geplaatst, elk voorzien van eigen katalysatoren. Die cellen genereren onschadelijke oxidanten die vervolgens afrekenen met de aanwezige micro-organismen. Zowel micro-organismen die vrij rondzweven in de lucht, als de organismen die zich op harde oppervlakten hebben genesteld. In de toevoerkanalen is een plexiglazen kijkluik geplaatst, zodat het blauwe licht van de luchtzuiverende ledlampen zichtbaar wordt gemaakt.

Coronavirus

Dat de techniek – al veel langer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie – ook afrekent met het coronavirus, is volgens Sander Lamers van Lamers Reinigingstechniek op dit moment een prettige bijkomstigheid. “Het coronaverhaal heeft de zorg voor een veilig binnenklimaat een flinke impuls gegeven.” Lamers over de technologie: “Als je in de Tabakfabriek duizend sigarenrokers zou plaatsten, dan ruik je dat uiteraard op het moment dat ze daar staan te roken. Maar als ze een half uur weg zijn uit de zaal ruik je al niks meer.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.