fbpx
Nieuws

‘Vaart achter energietransitie’

De nieuwe regering moet de financiële ruimte die de economische groei gaan gebruiken om de energietransitie vorm te geven. Dat was de voornaamste reactie van Uneto-VNI op de positieve signalen die het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag afgaf over de staat van de economie. Voorzitter Doekle Terpstra kijkt vooral reikhalzend uit naar de plannen die een nieuwe regering op dit vlak gaat maken. Voor de installatiebranche waren er in de beleidsarme Miljoennota weinig concrete plannen.

“Ons land staat er prima voor, mede dankzij het huidige kabinet’, zegt Terpstra in reactie op de laatste Miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte-II. ‘Nu is het tijd om te investeren in onze toekomst. We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Dat moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet. Met gerichte investeringen en een consistent beleid kunnen we ons land kampioen maken op het gebied van verduurzaming.”

Klimaatwet

Terpstra verwacht van het nieuwe kabinet op korte termijn een klimaatwet. “Ik heb er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de urgentie inziet en snel aan de slag gaat. We kunnen de energiebesparingsdoelstellingen van Parijs halen, als we de juiste maatregelen nemen. We moeten investeringen in energiezuinige woningen en gebouwen stimuleren, niet blokkeren. Het gaat om de verduurzaming van grote aantallen gebouwen, daar kunnen we niet langer mee wachten. Dat levert ons grote milieuwinst op, we creëren tienduizenden banen in de installatiebranche én we bezorgen iedereen een lagere energierekening. Een klimaatwet zorgt voor duidelijkheid bij huishoudens en bedrijven en voorkomt zwabberbeleid.”

 Verbod op aardgas

Terpstra pleitte al eerder voor een verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen. “De technische installatiebranche is nu al in staat om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. Ook de bestaande bouw kunnen we met hybride warmtepompen en zonneboilers veel energiezuiniger maken.” De voorman van de installateurskoepel wijst er op dat ook investeringen in de infrastructuur en industrie dringend nodig zijn om de CO2-uitstoot verder te verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.