
Het ambitieuze doel van 100 petajoule (PJ) energiebesparing in 2020 uit het Energieakkoord is een stap dichterbij. Het kabinet, energieleveranciers, netbeheerders en bedrijven voor besparingsproducten en -diensten hebben vandaag afspraken gemaakt rond energiebesparingen bij huishoudens en klein-zakelijke verbruikers. Dit convenant staat gelijk aan een besparing van het energieverbruik (elektriciteit en gas) van ongeveer 150.000 huishoudens.
Onderzoekscentrum ECN heeft doorgerekend dat de afspraken 10 PJ energiebesparing bijdragen aan de doelstelling voor 2020. Dat maken minister van Economische Zaken, Henk Kamp en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk vandaag bekend. Meer aandacht voor isolatie, energiebesparing en de stap naar een energievoorziening zonder fossiele brandstoffen zijn nodig om in de pas te lopen met de klimaatdoelstellingen. Het convenant is een afspraak tussen de Rijksoverheid (de ministeries van EZ en BZK), de energiesector en de installatiebranche (Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en Uneto-VNI). De afspraken worden ondersteund door Bouwend Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Energie Inzicht.
Voortzetten ISDE
De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse bedrijven en huizen minder door gas en meer door duurzame bronnen worden verwarmd. Om die reden stelt het ministerie van Economische Zaken voor de jaren 2017 tot en met 2020 in totaal EUR 160 miljoen beschikbaar voor de ISDE-regeling. Met de ISDE-regeling wordt de aanschaf van onder meer kleinschalige warmtepompen en zonneboilers gestimuleerd.
Maandelijks energie-update
Energieleveranciers gaan vanaf 2018 eigenaren van slimme meters per maand informeren over hun energieverbruik. Ervaringen in het buitenland leren dat een frequenter inzicht in verbruik tot een energiebesparing van enkele procenten leidt, voor een gemiddeld huishouden 45 euro per jaar. Deelnemers aan het convenant gaan ook actiever de markt op met besparingsproducten en diensten die verbruik en monitoring van installaties vergemakkelijk. Het gaat hierbij om displays, inzicht-apps en slimme thermostaten. Doelstelling is dat in 2020 zo’n 750.000 huishoudens slimme diensten en producten hebben geactiveerd.