fbpx
Nieuws

Vakmanschap CO blijft langer geldig

Monteurs die het Vakmanschap CO al hebben gehaald, worden niet de dupe van het uitstel van het verplichte certificering van de Gasketelwet. Uitgegeven bewijzen van vakmanschap zijn negen maanden langer geldig.

Dit meldt InstallQ vandaag. Vorige maand werd bekend dat de datum waarop de CO-certificering verplicht wordt negen maanden opschuift: van 1 april 2022 naar 1 januari 2023. Vanaf die datum zijn cv-ketel-eigenaren en installateurs die zonder persoons- en bedrijfscertificering werk uitvoeren aan gasgestookte toestellen strafbaar. De vertraging komt omdat certificeringsschema’s van InstallQ, KIWA of de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) nog steeds niet zijn goedgekeurd. Hierdoor kúnnen bedrijven zich nog niet laten certificeren.

Negen maanden meer

De al uitgegeven diploma’s Vakmanschap CO zijn vijf jaar geldig. Dit zou betekenen dat ruim 4500 monteurs gedupeerd zouden zijn door de verplaatsing. Hen zou minder tijd resteren om de investering in opleiding en examen ten gelde te maken. Zij krijgen nu 9 maanden boven op deze 5 jaar. InstallQ raadt bedrijven aan om vooral door te gaan met de examens Vakmanschap CO en de voorbereidingen voor CO-certificering voor bedrijven.

Teleurstelling

Monteur van TTB Installatie

Installatiemonteurs die straks nog cv-ketels willen plaatsen, of onderhoud willen uitvoeren, moeten het Vakmanschap CO kunnen overleggen. Installatiebedrijven moeten aan een bedrijfscertificering voldoen. Het uitstel van het verplichtend karakter van de Gasketelwet is met teleurstelling ontvangen door de branche. Voordeel is echter dat installatiebedrijven langer de tijd hebben om de bedrijfscertificering in orde te maken.

Ook overheidscampagne schuift op

Circa drie maanden voordat de CO-certificering verplicht is, start de overheid met een campagne in Nederland om consumenten te informeren. Daarbij zal de overheid de consument gaan verwijzen naar installatiebedrijven met een CO-certificering. Uitgaande van de nieuwe invoerdatum van de verplichte CO-certificering, start de campagne naar verwachting medio oktober 2022.

Uitstel verplichting Gasketelwet: geen 2022 maar 2023

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Gasketelwet in het kort
Het wettelijk stelsel ‘certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’ trad op 1 oktober 2020 in werking. Met het stelsel wil de overheid koolmonoxidevergiftigingen in gebouwen voorkomen. Daarbij is in afstemming met de sector bepaald dat bedrijven aanvankelijk per 1 april 2022 gecertificeerd moesten zijn om bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Consumenten zouden voor deze bepaalde werkzaamheden vanaf 1 april 2022 alleen nog een gecertificeerd bedrijf mogen inschakelen. Daarnaast is bepaald dat certificerende instellingen (CI’s) per 1 april 2022 door de Raad voor Accreditatie (RvA) moesten zijn geaccrediteerd. Deze datum schuift nu dus op naar 1 januari 2023.Afgegeven bewijzen Vakmanschap CO zijn 9 maanden langer geldig door de vertraging.

3 reacties op “Vakmanschap CO blijft langer geldig

 1. Frank schreef:

  De consument blijft gewoon naar de warmteservice gaan om zelf zijn keteltje ff te plaatsen, scheelt ze weer een hoop geld aan een monteur, en als ze even niet weten hoe iets aan te sluiten, dan is YouTube hun beste vriend, daar leggen ze alles haarfijn uit hoe het moet, toch?

 2. Geoffrey schreef:

  Als je gasverbrandingstoestellen blijft verkopen aan particulieren en niet alleen aan fatsoenlijk opgeleidde en gecertificeerde monteurs,dan heeft de hele ‘gasketelwet’ weinig tot geen nut.
  En zijn het slechts alleen maar meer onkosten.

 3. Frans schreef:

  Zolang er geen Boa die het moet gaan handhaven blijft die hele wet een lachertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.