fbpx
Nieuws

Vakmanschap CO komt op stoom

Bijna 4500 installatie- en servicemonteurs hebben inmiddels het Vakmanschap CO op zak. Het vakbekwaamheidsbewijs bepaalt of monteurs na 1 april 2022 nog werk uit mogen voeren aan gasgestookte ketels. 8500 monteurs hebben de theorietoets al afgelegd. Daarmee is het monteursdeel van het Gasketelwet-traject op stoom: ongeveer de helft van de beoogd aantal vakmensen is bezig met het traject.

Dit blijkt uit cijfers van Techniek Nederland. Installatiebedrijven hebben nog tot 1 april 2022 om monteurs klaar te stomen voor de wettelijke verplichtingen rondom de Gasketelwet.

Installatie.nl bezocht de Vakmanschap CO-examens in Enschede. Video onderaan dit bericht.

“We zijn tevreden met de aantallen monteurs die tot nu toe aan de slag gaan met de theorietoets en het praktijkexamen”, zegt woordvoerder Dick Reijman van Techniek Nederland.  “Wij adviseren monteurs die hun theorie hebben gehaald zo snel mogelijk ook het praktijkexamen te gaan doen.” Zodra monteurs hun theorie en praktijk hebben behaald kan het bedrijf zich zelf namelijk laten certificeren: op dat proces lijkt meer tijds- en capaciteitsdruk te liggen.

Hoe die bedrijfscertificering werkt, lees je in deze reportage.

Vakbekwaamheid in online register

Techniek Nederland gaat er vanuit dat volgend jaar april tussen de 15.000 en 19.000 installatie- en servicemonteurs hun Vakmanschap CO op zak hebben. De helft daarvan is dus al gestart met het traject, dat bestaat uit een theorie en een praktijkdeel. Naast de persoonlijke vakmanschapsbewijzen voor monteurs moeten ook de bedrijfsprocessen van installatiebedrijven op 1 april 2022 gecertificeerd zijn. Gecertificeerde bedrijven en vakbekwame monteurs komen in een online register én zij kunnen zich straks profileren met een speciaal beeldmerk van de overheid, zodat hun deskundigheid voor klanten herkenbaar is.

Hoe ziet examenlokatie eruit?

Bij de bedrijfsschool van Energiewacht in Enschede zijn ze ook op de helft. Examinator Linda Nellessen-Levers adviseert bedrijven vaart te maken vanwege de drukte op examenlocaties. Samen met servicemonteur Rob de Jong legt zij uit wat de ervaringen zijn. “Met name de techniek rondom collectieve afvoerkanalen is lastig.”

Bij Energiewacht zijn praktijksituaties van incidenten met koolmonoxide nagebouwd. Examenkandidaten moeten de situaties beoordelen, verhelpen, en op de juiste wijze met de situatie en de bewoner omgaan.

Reportage bij Energiewacht: kijkje in de keuken bij examens Vakmanschap CO.

Podcast over Gasketelwet

Installatie.nl heeft ook een podcastaflevering gewijd aan alles waaraan installatiebedrijven moeten voldoen. Check de aflevering via onderstaande link.

8 reacties op “Vakmanschap CO komt op stoom

 1. Erik schreef:

  Ik ben een groot voorstander van deze certificatie, maar als de handhaving net zo is als bij de gecertificeerde F-gassen bedrijven, dan heb ik er een zwaar hoofd in. Ik ben een gecertificeerd F-gassen bedrijf, en moest bij de serieuze leverancier eerst mijn certificaat overleggen voordat ik kon inkopen. Maar op dit moment kan iedereen bij de Wasco en bij Rensa en bij Plieger en bij de Technische Unie airco’s inkopen zonder een F-gassen bedrijf certificaat te overleggen. “dus is dit gewoon een wassen neus” En nu Remeha en Nefit Bosch ook nog airco’s aanbieden, wordt het amateuristische installeren van airco’s alleen nog meer erger. Ze weten niet eens waar ze aan beginnen, als je vragen stelt zoals: wat is de druk van R32 bij nul graden, dan weten ze niet waar het over gaat. En als je ze vraagt wat de minimale lengte van de koelleiding tussen de verdamper en de condensor moet zijn, (laat staan dat ze weten wat een verdamper of een condensor is) dan hebben ze hier geen antwoord op, omdat ze het niet weten. En van het vacuüm trekken van de koelleidingen en de stand tijden hiervan hebben ze ook nog nooit gehoord “en dat geld ook voor alle niet gediplomeerde en gecertificeerde F-gassen bedrijven. Er wordt wat af geknoeid op dit moment “als ze maar omzet draaien, dat is voor hun belangrijk” Maar dat ze helemaal geen garantie zit op de airco “als er geen inbedrijfstelling rapport bij de airco zit, waar een bedrijf certificaat nummer op moet staan” dat weten ze niet. En de gedupeerde is de eindverbruiker die voor de onkosten staat als de airco defect raakt. Hoe vaak moesten wij al naar klanten die een airco hadden laten plaatsen door een amateuristisch bedrijf, waar een dag later het gas er al af was omdat er geen druktest met droge stikstof was gedaan. ( Inbedrijfstelling onkosten ongeveer € 300. ) De procedure is bij de professionele bedrijven wel bekend ! En een bedrijf dat niet F-gassen gecertificeerd is, kan ook geen F-gassen inkopen. Ik vraag ik mij af of dit allemaal wel gaat werken met de CO certificering. En zo moeilijk is het niet om dit te controleren. Het is toch niet moeilijk om elk gecertificeerd bedrijf te registreren bij de groothandel. Geen registratie, geen cv-ketel en ook geen airco als je niet geregistreerd staat als F-gassen gecertificeerd bedrijf. De Groeten !!!

  • Barry schreef:

   De hele wet is niet nodig als je gewoon ieder gediplomeerd monteur registreert ?

   De hele wet is niet nodig als je de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de installatie legt.

   De hele wet is niet nodig als je iedere gas toestel koppelt aan CO melder die de spanning onderbreekt naar gastoestel.

   Wat nu gaat gebeuren werkt straks verkeerd om en gaat enkel voor meer fouten zorgen. De grote bedrijven hoeven straks geen monteurs meer 4 jaar naar school te sturen. Die kunnen gewoon iedereen aannemen en 1 maand met monteur meesturen en dan 4 dagen de co cursus laten volgen en klaar. Die Poolse stucaduur heeft straks in 4 dagen even veel rechten als iemand die eerste monteur , onderhoudsmonteur en daarna service monteur heeft gedaan.

   Verbaasd mij echt dat alle bedrijven hier in trappen en ook alle opleiding instanties ??

   Hele wet heeft 0.0 met enige vorm van veiligheid te maken.

 2. Marcel schreef:

  Lang leven de vrije handel. Daar is alleen de overheid zelf mee gebaad.

 3. Jan schreef:

  Ik zit nog heel erg te dubben om het te doen of te laten de hele CO Certificering!
  Het is zoals ik het zie vanuit een heel simpel standpunt, de handhaving!

  Leuk hoor dat de wet er is maar als iedereen gewoon zich met zijn eigen werk bezig houd en dit goed doet zoals de meeste installateurs het doen is deze hele wet overbodig!

  Daarbij als de consument nog steeds denkt dat ze zelf een ketel kunnen hangen en aansluiten slaat deze wet dus kant nog wal. Wat de ketel kunnen ze nog steeds overal kopen en hangen. Inbedrijf stellen mot dat dan toestel is toch in de fabriek afgesteld, dus knal tegen de muur en gaan met de geit,
  Afpersen gasleiding, co, co2 en o2 meting nee joh nergens goed voor.

  En wij als installateur worden hier op aangekeken! In mijn optiek is het beter als je geen papieren hebt (je vakdiploma’s) je heel simpel nergens geen ketels kan kopen.

  Maar om op de handhaving terug te komen wie gaat dat doen hier heb ik nog niks van kunnen vinden nergens. Dus een wet zonder handhaving is gewoon heel simpel een papieren wet die weer wat €€€€ bij de installateurs uit de zak klopt en de keuringsinstanties weer wat rijker maakt.

  En onze grote vakorganisatie TN laat zich voor de kar spannen en dekken de foute van de grotere installateurs met de mantel der liefde af, zie al de fouten uit het verleden maar! Maar om nu te zeggen worden we er wijzer van is het antwoord NEEN. Maar dat kan ook niet anders he de grote installateurs betalen nu eenmaal de salarissen middels de contributie van de de top van TN. Dus wij van wc eend adviseren wc eend!

  Want wie gaat straks die keuringen doen denk je juist, de grote installateurs welke zelf 10 ketels op een dag moeten schoonmaken en het nog goed doen ook.
  Zolang ze aan deze materie en werkwijze vast blijven hangen zal het nooit wat worden met welke wet dan ook in welke vorm dan ook.

  Wat verlang ik terug naar de tijd dat je nog papieren in moest leveren bij Intergas en Brabant water als je een installatie ging maken. Heerlijk een ONAFHANKELIJKE PARTIJ welke je nodig had, en om het heel simpel te zeggen heb je die vandaag de dag nog steeds nodig! Maar die zijn er niet meer he lang leve de privatisering van deze partijen wat tegemoet moest komen aan de vrije marktwerking.

  Welke vrije marktwerking? Als er van overheid wegen een minimum prijs word opgelegd voor het aansluiten van gas, water en stroom? Is er dan een vrij marktwerking NEEN.

  Maar goed ik ken over deze misstanden nog een heel pak pleepapier volschrijven zonder dat we er iets wijzer van worden want gedane zaken nemen geen omkeer zo ook deze papieren wet niet.
  Maar dat we het allemaal maar moeten slikken ja ik ben bang van wel want TN vertegenwoordigd alleen de grote installateurs de kleintjes niet!

  • Barry schreef:

   Super samengevat. Ik ga er als gediplomeerd onderhoud & service monteur als ZZP’ER ook mee stoppen als dit doorgaat. Ik vind zelfs diegene wat gediplomeerd zijn en hier aan mee doen geen eigen waarde hebben. Die gaan er dus mee akkoord dat hun officiële behaalde diploma’s per april 2022 geen drol meer waard zijn maar een certificaat van 3 daagse cursus wel. Hahaha wat een onzin regeling.

 4. Mark van Eck schreef:

  Juist, ben het geheel eens met de kritische reacties. Ik “durf” het woord “kartelvorming” ook wel te gebruiken. De grote installatie bedrijven proberen zo met techniek Nederland de markt at te sluiten.
  De overheid is blind voor de gevolgen van deze wet, denk aan de werkgelegenheid, kapot maken kleine bedrijven, kennis overdacht van het vak etc.
  Het is zo simpel, pas gas als installatie gekeurd is “gasbedrijf”

 5. Marcel schreef:

  Het is de overheid niet om de CO doden te doen. Maar door steeds strengere wettelijke regelgeving de gas toestellen onmogelijk te maken. Komen ze makkelijk van het gas af.
  Ieder weldenkend persoon weet dat door de vrije handel in stand te laten en door de steeds duurder wordende installateur de beunhazerij welig gaat tieren. Met alle gevolgen van dien. Behalve in Den Haag zien ze dat niet en dat ze er op gewezen zijn weten ze niet meer.

 6. Ketelbinkie schreef:

  Ongeveer 30 co doden per jaar uit 7,2miljoen woningen. Heel triest voor de nabestaanden maar met lachgas, alcohol en drugs in het verkeer ligt dit percentage vele malen hoger. Dat mensen vroegtijdig komen te overlijden is een fiets dat je moet accepteren. Nogmaals ik vind dat een ieder recht heeft op een natuurlijke manier van overlijden maar in deze wereld werkt het niet zo. Gemeentes hebben nu al een tekort aan bouwkundige opzichters en laat staan dat deze opgeleid zijn om gastechnische installatie te keuren. De overheid is een meester in het kapot reguleren van goed lopende processen. Als eenpitter zijn de kosten die je moet ophoesten een paar duizend euro. Maar als bedrijf moet ik ook aan een elektrische bus. In december een nieuwe diesel besteld, omdat de elektrische 20.000,000euro duurder was. Oke als je mazzel hebt 5000,00 subsidie en een investeringsaftrek die wel afhankelijk is van je inkomen
  In juni toch geïnformeerd naar de electrische omdat meerdere gemeentes een voornemen hebben om diesels per 2025 te verbieden. Nu wordt de bus 34000,00 duurder met de mededeling van Ford dat de prijs pas bekend wordt als hij van de band komt. De bestelde bus hoop ik wel voor 2024tr krijgen omdat er vanaf die datum de BPM in rekening wordt gebracht. Mijn ketel leverancier gaat zijn productie verlagen met 50% omdat de pompen niet geleverd gaan worden. Dat wordt lachen vd winter. Uw ketel moet vervangen worden? Levertijd onbekend. Warmtepomp dan maar? Ook niet aante slepen. We hebben wel zonnepanelen voor U. Maar helaas hebben we geen omvormers. Inderdaad heel vervelend maar wat kan ik er aan doen? Gelukkig is dit een GAAF land en de groeten van Mark Pinokkio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.