fbpx
Nieuws

Aardgasvrij wonen en werken is één van de vele uitdagingen die energieprofessionals en bouwers in de energietransitie het hoofd bieden. De Vakbeurs Energie – van 9 tot en met 11 oktober in Den Bosch – biedt de actuele kennis van innovatieve oplossingen en samenwerkingen. Ruim 350 exposanten en honderden sprekers bieden producten en ideeën voor energiebesparing, energiezuinig bouwen en duurzame bronnen. Van isolatie, bijna energieneutrale gebouwen (BENG), blockchain tot de informatieplicht energiebesparing; alle dimensies van de energietransitie passeren de revue.

Lot van Hooijdonk, wethouder voor GroenLinks in Utrecht en twee keer verkozen tot beste jonge bestuurder van Nederland, trapt Vakbeurs Energie op 9 oktober af met een debat over de uitdagingen voor gemeenten. Van Hooijdonk heeft met netbeheerder Stedin beloofd om Overvecht-Noord al voor 2030 van het aardgas af te koppelen. Daar houden de plannen niet op: met netbeheerders, corporaties, makelaars, bewoners, huurders, bouwbedrijven en installateurs werkt Van Hooijdonk aan het Stadsakkoord Utrecht gasloos om de hele stad duurzaam te gaan verwarmen.

Shoppen bij IKEA

Om de zorgen van buurtbewoners over prijzige verbouwingen weg te nemen, zet de GroenLinks-wethouder zich in voor financiële oplossingen. Van het aardgas af gaan moet goedkoper worden en duurzaam renoveren even makkelijk zijn als shoppen bij IKEA: op grote schaal gemaakte onderdelen die bewoners naar eigen smaak kunnen combineren, pleit Van Hooijdonk. Leningen die niet aan bewoners maar aan huizen gekoppeld zijn maken, samen met subsidies, aardgasvrij verbouwen volgens de wethouder haalbaar voor huiseigenaren.

Energie besparen doe je nu

Ook op de openingsdag: het seminar ‘Energie besparen doe je nu’, in het kader van de gelijknamige campagne van de Rijksoverheid, die particuliere en verenigde huiseigenaren moet aansporen hun huis of gebouw te verduurzamen. Interessant voor onder meer aannemers.

Warmtepompcongres

Registratie voor de Vakbeurs Energie is gratis tot en met 8 oktober. Tegelijkertijd met Vakbeurs Energie zijn de vakbeurzen Industrial Heat & Power en Ecomobiel. Ook bieden de Brabanthallen in Den Bosch van 9 tot en met 11 oktober een podium aan het Nederlands Warmtepompcongres en is er een uitgebreid programma aan kennissessies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.