fbpx
Nieuws

Veel aanvragen voor SDE+

In 2016 zijn 4.726 aanvragen bij de overheid voor hernieuwbare energieprojecten ingediend, met een budgetclaim van in totaal 11,5 miljard euro. Het beschikbare budget van de regeling SDE+ van 5 miljard euro is daarmee ruim twee keer overschreden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is blij met het hoge aantal aanvragen. ‘Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en creëert nieuwe economische kansen. Het grote aantal aanvragen voor de SDE+ regeling is een goed teken. Het duidt erop dat er voldoende projecten zijn om de energietransitie door te zetten. Hiermee blijven ook de afspraken uit het Energieakkoord van 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023 binnen bereik.’

Zonprojecten

Vooral de aanvraag van subsidie voor zonprojecten is populair. Dit najaar zijn 4.458 aanvragen binnengekomen. Daarnaast zijn aanvragen ingediend voor geothermie, wind op land, waterkracht, biomassa warmte en de bij- en meestook van biomassa. Begin volgend jaar zal bekend gemaakt worden welke projecten een subsidietoekenning hebben ontvangen.

In 2016 is binnen de regeling SDE+ met de voorjaarsronde en de najaarsronde in totaal 9 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energieprojecten. Dit is exclusief het budget voor wind op zee (windenergiegebied Borssele). De SDE+-subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van maximaal 15 jaar. De hoogte van het beschikbare SDE+ budget voor 2017 zal dit jaar nog bekend gemaakt worden.

1 reactie op “Veel aanvragen voor SDE+

  1. […] 4.673 aanvragen gedaan voor hernieuwbare energie. Dat zijn bijna evenveel aanvragen als in heel 2016, toen er 4.726 aanvragen werden gedaan. In totaal gaat het om 7,1 miljard euro. Dat meldt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.