fbpx
Nieuws
Veel besparing serverruimtekoeling mogelijk

De koeling van serverruimtes kan veel energiezuiniger. Dat blijkt uit recent onderzoek van CE Delft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uit de resultaten blijkt dat kleine tot middelgrote bedrijven 40 tot 50% energie kunnen beparen op de koeling. In sommige gevallen kan de besparing zelfs oplopen tot 85% als diverse technieken gecombineerd worden.

 

‘Verrassend’ 

Harry Beekhof, adviseur bij RVO.nl en projectleider van het onderzoeksrapport, vindt de uitkomst verrassend: “We vermoedden al wel dat er veel kon worden bespaard op de koeling van serverruimtes, maar niet dat het besparingspotentieel zo hoog zou zijn.” 

 

Kosten

In het RVO-rapport is ook te lezen wat volgens de onderzoekers de best beschikbare koeltechnieken zijn per type serverruimte en wat daarvan de gemiddelde investeringskosten zijn. Ook de terugverdientijd van investeringen is terug te vinden. Voor alle typen serverruimte heeft directe vrije koeling de kortste terugverdientijd: 3 tot 6 jaar.

 

Subsidie

Vooral bedrijven met kleinere serverruimtes blijken nog weinig gebruik te maken van de Energie investeringsaftrek (EIA)-regeling. Deze fiscale regeling geeft bedrijven de mogelijkheid voordelig te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.