fbpx
Nieuws

Veel koudemiddelen in de ban vanaf 2027

Vanaf 2027 mogen nieuwe split-unit airco’s en warmtepompen geen koudemiddel meer bevatten met een GWP van meer dan 150. Veel koudemiddelen, waaronder ook R32, kunnen dan niet meer worden toegepast.

Dat staat in een nieuw voorstel over F-gassen van de Europese Commissie dat deze maand aan het Europees Parlement heeft voorgelegd. Het gaat om toestellen tot een verwarmingsvermogen van 12 kW. Uitzondering op de regel is als er om veiligheidsredenen geen laag-GWP koudemiddel toegepast kan worden. Warmtepompen met een vermogen van meer dan 12 kW moeten vanaf 2027 zijn gevuld met een koudemiddel met een GWP van minder dan 750.

Sterk broeikasgas

F-gassen zijn momenteel verantwoordelijk voor 2,5 procent van de totale broeikasgasemissies in de EU. Het nieuwe voorstel met aangescherpte regels voor F-gassen zal tegen 2030 het equivalent of 40 miljoen ton CO2-emissies besparen — meer dan de vermindering die bij de huidige wetgeving wordt verwacht — en zal tegen 2050 nog eens 310 miljoen ton CO2-equivalent besparen.

Klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans: “Door klimaatvriendelijke technologieën breder beschikbaar te maken helpen we de EU-klimaatdoelstellingen voor de lange termijn verwezenlijken en moedigen we ook landen buiten Europa aan hun emissies van F-gassen en gebruik van ozonafbrekende stoffen te verminderen.”

Verplichte certificering

De Europese Commissie pleit al langer voor snellere introductie van alternatieve koudemiddelen, waaronder koolwaterstoffen en CO2. Maar omdat deze hun eigen problemen met zich meebrengen (koolwaterstoffen zijn brandbaar), vindt de Commissie het nodig dat deze alternatieve gassen, net als de f-gassen, onder een verplicht certificatieschema moeten vallen.

Dat betekent dat het installeren en onderhouden van bijvoorbeeld airco’s en warmtepompen met alternatieve koudemiddelen straks alleen nog maar gebeuren door personen en bedrijven die gecertificeerd zijn. Of dat voor de markt van propaanwarmtepompen grote consequenties zal hebben valt nog te betwijfelen. De meeste propaanwarmtepompen zijn namelijk monoblocks, waar het koudemiddel in een gesloten circuit zit, waar de monteur helemaal niet bij hoeft te komen.

Airco’s met propaan

De Europese Commissie is wel voorstander van de introductie van split-unit airco’s met propaan als koudemiddel. In Azië worden die al toegepast, maar in Europa nog nauwelijks. Het Chinese bedrijf Midea zette een paar maanden geleden een eerste lading van 200 toestellen weg in Duitsland.

Lees hier meer over de trend rondom propaan als koudemiddel voor warmtepompen.

16 reacties op “Veel koudemiddelen in de ban vanaf 2027

 1. David schreef:

  R32 mag zeker al 10 jaar niet meer gevuld worden.

 2. Laurens schreef:

  Koudemiddelen zoals propaan zo snel mogelijk invoeren uiteraard onder toezicht van Stek. Niet zozeer om het gevaar voor het milieu buiten maar voor het milieu waar de machine staat opgesteld. Dus ook herkennen brandgevaar e.d.

 3. Dennie schreef:

  @ Laurens,

  Zou er niet zo vrolijk van worden als mijn buurman 2 single split unit aan de gevel heeft hangen met propaan

 4. Denis schreef:

  Propaan kan alleen maar in kleine hoeveelheid gebruik worden en is vooral brandbaar.R449 vervangt dus R404a. Un véritable bisness.

 5. Joannes schreef:

  Volgensmij (als leek) is propaan niet alleen ontvlambaar maar kan ook leiden tot ontploffingen.

  • Gijs schreef:

   Ja en daarom zijn er mensen met een diploma. Zodat zij de installatie kunnen beproeven waardoor jij als leek hier niet wakker over hoeft te liggen.

 6. Michel schreef:

  Wordt steeds gekker hier in dit zieke land

 7. Michel schreef:

  Wordt steeds gekker hier

 8. Richard schreef:

  dat wordt dan veel inslaan voor die tijd

 9. Brummelman Brummelman schreef:

  Mog meer tegels controle en uiteraard alwet kosten verhogend voor iedereen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.