Ga naar hoofdinhoud

Veel meer installateurs dan tien jaar terug

Kroegen hadden hun 'volledige vergunning', loodgieters hun diploma's: klassieke naamplaat voor aan de gevel. Schut's vader had een bedrijf in Hoek van Holland.

Het aantal w-installatiebedrijven blijft groeien. In tien jaar tijd is het aantal w-installateurs met 38% gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Waren er in het derde kwartaal van 2009 8.280 bedrijven in deze branche actief, in het derde kwartaal van 2019 was dit aantal gegroeid naar 11.420.

Het CBS deelt de w-installateurs in in twee groepen: loodgieters/fitters en verwarmingsinstallatiebedrijven. Beide groepen dragen in ongeveer gelijke mate bij aan de groei.

Installatiebedrijven 2009-2019
Aantal w-installatiebedrijven. Van 2009 tot 2019. Bron: CBS Klik hier voor vergroting.

Het aantal loodgieters/fitters steeg in tien jaar tijd van 5.445 in 2009, tot 7.500 in 2019. De groei bij verwarmingsinstallatiebedrijven was ook aanzienlijk: van 2.835 bedrijven in 2009, tot 3.920 tien jaar later.

Het aantal installatiebedrijven is gedurende tien jaar continu gegroeid, maar de groei ging niet in alle jaren even hard. Vooral in de jaren 2012-2014 nam het aantal bedrijven maar langzaam toe. De laatste twee jaar gaat het weer een stuk harder.

Installatiequote

Oorzaak van het groeiend aantal installatiebedrijven moet volgens branchevereniging Techniek Nederland onder meer gezocht worden in het feit dat de installatiequote (het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom) al jaren achtereen toeneemt.

“De groei wordt nog eens versterkt door trends als de energietransitie, digitalisering, smart homes en smart buildings, een hightech infrastructuur en langer zelfstandig thuis wonen”, zegt Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland.

Zzp’ers

“De rooskleurige vooruitzichten maken de sector interessant voor startende ondernemers”, aldus Reijman. “We hebben hierover geen harde cijfers, maar verwachten dat een belangrijk deel van de toename van het aantal bedrijven is toe te schrijven aan startende zzp’ers.”

5 reacties op “Veel meer installateurs dan tien jaar terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte