fbpx
Nieuws

Veel nieuwe hybride warmtepompen

Installateurs kunnen niet meer om de hybride warmtepomp heen. De warmtepomp en cv-ketel combinatie wordt de ketelvervangingsnorm van 2026. Het aanbod en de productie van de toestellen neemt fors toe. Dat heeft Installatie.nl voor je op een rijtje gezet.

Bijna alle klassieke ketelfabrikanten hebben in 2023 een vernieuwde range klaar staan om aan de groeiende vraag naar hybride oplossingen te voldoen. Maar ook warmtepomp-fabrikanten maken hun toestellen geschikt om met een cv-ketel samen te kunnen werken, al dan niet met het voornemen om op termijn helemaal afscheid te nemen van de gasgestookte installatie. Installatie.nl heeft de voornaamste aanbieders op een rijtje gezet.

Dit premium-artikel is gratis voor (digitale) abonnees van Installatie.

Bekijk hier de bestaande, nieuwe en aangekondigde hybride warmtepompen.

27 reacties op “Veel nieuwe hybride warmtepompen

 1. Ben Mulder schreef:

  Een warmtepomp laten samen werken met een cv ketel zoals vermeld

  Hoe dan op termijn afscheid nemen van een gasgestookte ketel zoals u in dit stuk vermeld

  • Daniel schreef:

   Door na 15 tot 20 Jr, als ze beide aan hun eind zijn over te stappen naar een volledige elektrische warmtepomp. Of je kiest voor een ‘all electric ready’ hybride wp, die je later kan ombouwen naar een volledige wp als je niet meteen de grote investering wil/kan doen.

   • Esp schreef:

    Klinkt leuk. Maar met full electric verbruik je voor een rijtjeshuis minsten 4 a 5000 kWh?! Dat is met de huidige prijs zo’n €3.500 a € 4.500 aan extra stroom.
    In de winter haal je de 4 a 5000 kWh nimmer met je panelen dus betaal je hoog tarief en je panelen leveren in april / mei voornamelijk terug wanneer zonder salderen a €0,115 cent….
    Dat wordt een aardige extra kostenpost va 2031 buiten de enorme investering die je moet maken.

  • Oprecht schreef:

   95% van de Nederlandse woningen zijn niet geschikt voor (welke soort Gas/Elektrisch) warmtepomp dan ook.
   Warmtepompen werken op laagwater temperatuur.
   Water temperatuur van maximaal 35gr., in Nederland zijn de verwarmingsinstallatie als volgt berekend, buiten temperatuur -10gr, windsnelheid 8mtr. per seconde uit de noorde hoek.
   Binnen temperatuur van 20gr., en een water temperatuur van, Aanvoer temperatuur 90gr. En een retour temperatuur van 70gr., de verwarmings elementen zijn daarom niet geschikt voor warmtepompen.
   Ook is een Nederlander geen centrale verwarming stoker, hij zet het liefst 80% van alle verwarmingselementen uit, en dat gaat niet bij een laagwater temperatuur systeem, ook zet de Nederlander zijn verwarming aan als hij thuiskomt, en uit als hij naar bed gaat, en sommige doen de verwarming s’morgens aan als ze uit bed komen, en een uur later weer uit als ze naar hun werk gaan, dit werkt niet bij laagwater temperaturen, werkt dus niet met een warmtepomp.
   Zweden is het land met de meeste warmtepompen van Europa, ten eerste zijn hun huizen 500% beter geïsoleerd dan in Nederland.
   De huizen daar lijken op Iglo’s, hun verwarming elementen zijn geschikt voor laag watertemperatuur, Max. 35gr., en het stookgedrag van een Zweed is.
   In het najaar zet de Zweed zijn verwarming op 20gr., dag en nacht, en einde voorjaar gaat de warmtepomp uit.
   Dus bij een verwarming met een warmtepomp moet je stoken met een ander stookcultuur.
   Maar eerst moet je huis hiervoor geschikt gemaakt worden, dus bijv. Een Zweeds huis. () Jette heeft TOTAAL geen verstand van een huis verwarmen.
   Succes allemaal

 2. André schreef:

  Men weet niet hoe je wordt bedonderd. Gas is namelijk 1 van de schoonste brandstoffen. Maar nee, zeggen onze milieu activisten en GroenLinks en D’66. Mensen worden bewust financieel gepakt en worden meer vervuilende stoffen geloosd. Al die bedenkers zijn allemaal oplichters. En de vervuiler betaalt, dat zijn Wij dus. Het Volk…

  • Piet schreef:

   Helemaal met jou eens . Maar het Nederlands volk is helaas zi Dom als het maar kan dommer dan dom!!

  • Wouter schreef:

   Ik zal je adviseren om eens in oost Groningen te gaan wonen en dan kijken wat financieel gepakt worden is doordat je huis instort en je geen geld krijgt van de overheid om het te repareren, doordat jij vind dat je financieel geplakt word omdat je niet van het gas af wil. Lekker bezig maat

 3. Er is maar ene mening op al die groenen partijen alle op een hoop leggen en dan daar de lekkere lijm er overgooien dan houden ze de mond wel .

 4. Appie schreef:

  Wat een rare onderbuikreacties hier. Een warmtepomp levert voor elke kWh die hij verbruikt wel 4-6 kWh aan warmte. Logische keuze dus, zeker i.c.m. zonnepanelen. Je kunt om elke vernieuwing wel boos worden en tekeer gaan tegen mensen die wèl vooruit willen, maar de wereld draait gewoon door. Technische vernieuwing laten zich niet tegenhouden.

 5. M v Vuuren schreef:

  een warmtepomp levert weliswaar per kwh stroom
  4 kwh warmte , maar als die stroom opgewekt wordt door fossiel met 40% rendement is het nog maar
  1,6 kwh en het argument zonnepanelen klopt niet namelijk de meeste opwek is als er geen warmtebehoefte is en opslag in accu van zomer naar winter is onmogelijk daar komt nog bij dat de salderingsregeling niet efficient en eindig is !

  • Erol Saydam schreef:

   En in de winter is er geen zonnecellen opbrengst dus gasgestookte stroom wat altijd duurder is en vervuilender. Waterstof kan enige vervanger zijn,

  • Daniel schreef:

   Die fossiele opwek van stroom wordt dus afgebouwd tot nul he. Dat kan natuurlijk niet in 1x. En die salderingsregeling is nog niet zeker of die verdwijnt 😉

 6. Frans schreef:

  Als installateur zijnde, ben ik geen voorstander van warmtepompen. Ondanks dat ik er al de nodige geplaatst heb. Ze zijn te duur, in de echte koude periode heb je er niets aan, want dan klagen onze klanten dat ze het toch niet warm krijgen in huis. En inderdaad is aardgas nog steeds een van de schoonste manieren om mee te verwarmen. Nederland wil zo veel als mogelijk CO neutraal zijn, terwijl over de hele wereld gewoon gas wordt verstookt en zelfs olie en bruinkool. We moeten weer het braafste jongetje van de klas zijn, terwijl dit amper resultaat heeft op de rest van de wereld. Ons kabinet is gewoonweg een grote poppenkast. En milieu is zeker belangrijk, maar wat je wel en niet kan besteden is ook van groot belang. Niet iedereen zit in de luxe positie om zomaar duizenden euro’s uit te geven aan warmtepompen en zonnepanelen. Daarbij maakt de overheid van hun probleem het onze, lekker makkelijk. De overheid heeft geblunderd en wij mogen hier voor opdraaien. Lang leve onze zogenaamde welvaartsstaat.

  • Paul schreef:

   Als de huizen die door u voorzien zijn van een (hybride)warmtepomp in de winter niet warm te krijgen zijn is er een fout gemaakt op het moment dat deze door u verkocht en geplaatst is. Om te beginnen moet vooraf bekeken worden of het huis überhaupt geschikt is voor verwarming op lage temperatuur. Is dit het geval en de woning is niet warm te krijgen heeft dit te maken met een verkeerde combinatie en gasverwarming. Of de warmtepomp heeft een te lage capaciteit of de instelling tussen verwarmen met gas of warmtepomp loopt mank. De gasketel zou altijd het huis, net als voorheen, moeten kunnen verwarmen ten nadele van de warmtepomp. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat de installateur weet waar hij mee bezig is. Een warmtepomp installatie vergt nu eenmaal meer kennis (instellingen/afregeling) dan aleen een gasketel installeren.

 7. Johan schreef:

  En de zonneboilers dan?
  Daar hoor ik nooit wat over.

 8. Braampje schreef:

  Dat er tijdens de piekmomenten van stroomopwekKing er voldoende vraag is, is niet het geval. Het netwerk is overbelast en kan de teruglevering niet aan. Er zijn nog heel veel bedrijven die op de wachtlijst staan voor een electra aansluiting. De netwerkproviders wachten al jaren op langetermijn visie van de overheid.

 9. Jelte Bouma schreef:

  Dat is nu juist het dilemma om zonnepanelen te nemen. In de winter heb ik meer stroom nodig(verlichting/warmtepomp) dan in de zomer en de opbrengst is juist in de zomer groter. Ik heb dit ook zo benoemd bij een installateur van zonnepanelen en die kon mij aleen maar gelijk geven om ze nog niet aan te schaffen.

 10. John schreef:

  Als je nu met airco verwarmt en 60% minder gas verbruikt, wat dan? Moet je dan ook nog naar een warmtepomp dat is eigenlijk precies het zelfde alleen kan ik nu ook nog koelen.

 11. Johan schreef:

  Ben al jaren gebruiker van heatpipes’s
  Bakken met warmte met een pompje van 25 Watt Heb ze 3 maand vervangen voor temperatuur geregeld en gaat perfect
  Geen oververhitting en heb al sinds 10 april de stekker uit mijn verwarmings installatie
  En dat met 4 meiden aan boord
  Ben ook nog eens beloond met dikke isde subsidie

  • Jonny schreef:

   Ik ken wel de zonneboiler in combinatie met heatpipes, eventueel met 2e spiraal voor de vloerverwarming. Maar als je ook nog radiatoren hebt word het zeker lastig in de winter om je huis warm te krijgen zonder de cv ketel te gebruiken. Kun je mij jouw systeem eens uitleggen en heb je ook ervaren hoe het in de winter of je je huis warm krijgt?

 12. Esp schreef:

  Klinkt leuk. Maar met full electric verbruik je voor een rijtjeshuis minsten 4 a 5000 kWh?! Dat is met de huidige prijs zo’n €3.500 a € 4.500 aan extra stroom.
  In de winter haal je de 4 a 5000 kWh nimmer met je panelen dus betaal je hoog tarief en je panelen leveren in april / mei voornamelijk terug wanneer zonder salderen a €0,115 cent….
  Dat wordt een aardige extra kostenpost va 2031 buiten de enorme investering die je moet maken.

  • Oscar schreef:

   Het wetsvoorstel is, dat er minimaal 80% van het levertarief vergoed gaat worden voor terugleveren. Dus ook na afbouw salderen nog steeds interessant om (te veel) PV te hebben liggen.

 13. Mark schreef:

  Helemaal met de meeste eens!
  Wat je ook hier ziet, er is geen regie van de overheid (nee ben geen overheids man) alleen iedereen doet “maar” wat.
  Waar ik heen wil is een energie transitie deltaplan, eerst de bedrijven, overheden en fabrieken (gebouwen en gebruik) aanpakken (verduurzamen) dat mag met subsidie.
  Daarna, wijken aanwijzen en deze per wijk verduurzamen (waterstoffabriek, elektrische energie centrale etc.) ja, mag ook zeker met subsidie.
  Als je het per wijk doet, heeft dit veel minder invloed op de landelijke infra structuur
  Waarom met subsidie, daar betalen we toch ook grif belasting voor.
  Maar onze overheid is besluiteloos en voor zelf reguling.. zie de resultaten nu

 14. Emile schreef:

  De overheid helpt zoals gewoonlijk de burger op geen enkele wijze. Per woning is een integrale aanpak nodig. Er moet geïsoleerd worden, eventueel vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren, veel huizen zullen hun meterkast moeten vervangen (3-fase), inductiekoken, etc.. veel inwoners van dit land missen het totaaloverzicht en een energie coach die je vertelt dat je radiatorfolie kunt plakken op je muur is net wat anders dan een nieuw leidingplan voor je woning inclusief hybride warmtepompen, etc..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.