fbpx
Nieuws
Veel PV-systemen niet bestand tegen zware storm

Een echt zware storm zal waarschijnlijk veel schade veroorzaken aan PV-panelen op het dak. PV wordt veelal aangelegd door partijen die onbekend zijn met de veiligheidsnormen in de bouw en die normen ook veel te zwaar vinden.

 

 

Dat betoogde Chris van der Meijden, adjunct-directeur van BDA Dak- en Geveladvies, tijdens een webinar over PV op het hellende dak. Dit webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Kingspan Unidek. Van der Meijden wees er op dat de laatste echt zware storm (landelijk) in 1990 was. Die veroorzaakte behoorlijke schade, zelfs aan daken die wel binnen de bouwveiligheidsnormen vielen. Veel PV-systemen voldoen niet aan die normen. Diverse systemen zijn niet eens getest op windweerstand en ook worden systemen niet goed afgestemd op de dakconstructie.

Om te weten of een bevestigingssysteem voor PV betrouwbaar is, is het belangrijk dat het systeem getest is, dat het systeem afgestemd is op de bouwmethode van het dak, dat er een bouwkundige schouw plaatsvindt van het dak en dat er een windlastberekening wordt gemaakt.

 

Slagschaduw 

Tijdens dit webinar ging Elbert-Jan Achterberg van Straightforward in op de werking en plaatsing van PV-panelen. Idealiter zijn die zuid georiënteerd met een helling van 36 graden. Maar de marge in dakhelling en oriëntatie is vrij groot zonder dat dit veel van de opbrengst afdoet. PV werkt namelijk niet alleen op zon, maar ook op licht.  Een belangrijk aandachtspunt is wel het voorkomen van slagschaduw. Regelmatig optreden van slagschaduw kan grote schade veroorzaken aan het systeem.

 

Kingspan Unidek gebruikte dit webinar om samen met partner SCX Solar een nieuwe prefab PV-dakoplossing te presenteren. Dit is een voldaks PV-systeem waarbij de PV-panelen al in de fabriek op de Aero dakelementen van Kingspan Unidek worden geplaatst. De bevestiging vindt plaats op de rand, die wordt afgedekt met een rubber profiel. In het systeem past 75 % van de PV-panelen die momenteel op de markt zijn.

 

Het webinar over PV op het hellend dak werd gehouden op 16 september en is terug te zien via Bouwwebinar.nl.

 

Het volgende webinar is ‘Energie in het bouwproces’, op woensdag 24 september. Meer info en aanmelden via Bouwwebinar.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.