
Installateurs van zonnepanelen nemen het een stuk minder nauw met de arbeidsomstandigheden. Dit blijkt uit cijfers van de Arbeidsinspectie. De inspectie schroeft de controles op, en verwacht dat een aantal bedrijven tijdelijk hun werkzaamheden stil moeten leggen.
De Inspectie noteert veertig ongevallen in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. En de afgelopen drie jaar waren er vier met een dodelijke afloop. Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken, stelt de Inspectie. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan zeventig procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector en zal het aantal inspecties opschroeven.
Veel meldingen valgevaar
De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt jaarlijks tientallen meldingen over de risico’s binnen deze sector. Ruim de helft gaf de afgelopen anderhalf jaar aanleiding tot opvolging door middel van een inspectie. De Arbeidsinspectie constateert dat valgevaar de rode draad is in het aantal meldingen, het aantal geconstateerde overtredingen en het aantal arbeidsongevallen. In tachtig procent van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers één of meerdere botbreuken op. Twintig procent kreeg te maken met hoofdletsel en in tien procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.
In 2022 werd ook een groot aantal geschillen uitgevochten over zonnepanelen. Lees hier dit artikel op Installatie.nl
Voorschriften aan laars gelapt
Uit meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken blijkt dat er veel te vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Denk daarbij aan installateurs die panelen via ladders omhoog brengen, maar ook aan het ontbreken van steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld. Daarnaast zijn afgelopen maand de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stilgelegd door de inspectie. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen.
Het is belangrijk dat werkgevers en hun installateurs risico’s op onveilige situaties voorkomen. De branche heeft daarvoor arbocatalogi opgesteld op basis van de Arbowet. “Het is onze inschatting dat de kans op een ongeval minimaal honderd keer kleiner is als je werkt volgens een arbocatalogus,” zegt Inspecteur-generaal Rits de Boer. De Nederlandse Arbeidsinspectie is ook in gesprek met de sector over het verbeteren van de veiligheid. De brancheverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in het onder de aandacht brengen van de arbocatalogi. Daarnaast hebben brancheverenigingen Holland Solar en Techniek Nederland bijvoorbeeld ook gezamenlijke opleidingen en examens voor installateurs met daarin aandacht voor veiligheid.
Veel installatiefouten Ook op Installatie.nl ervaart steeds meer meldingen van wantoestanden bij zonnepaneel-installateurs. Bij de inzendingen van de Installatiefouten-rubriek worden vaak foto’s gepost van monteurs die zonder valbeveiliging op het dak actief zijn. Ook worden vaak onvakkundige doorvoeren gemaakt voor de bekabeling van deze installaties, bijvoorbeeld door een rookgasafvoer van een cv-ketel. Doorgaans hebben de gemaakte fouten te maken met prijs en ondeskundigheid. De branche van zonnepanelen heeft al jaren te maken met een groot aantal nieuwe toetreders die het minder nauw nemen met de voorschriften.
Reactie branche-organisaties
Techniek Nederland en Holland Solar reageren ook op de harde taal van de Arbeidsinspectie. “We hebben daarom de afgelopen jaren een uitgebreid kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem opgezet. Naar aanleiding van de recente berichten van de Arbeidsinspectie zullen Techniek Nederland en Holland Solar de voorlichting over veilig werken intensiveren. Daarbij spannen wij ons in om het kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem óók onder de aandacht te brengen van bedrijven die geen lid zijn van de brancheorganisaties.”
Als inspecteur roep Ik dit al jaren en ik zie het dagelijks als ze ergens zonnepanelen leggen gewoon het dak op zonder veiligheidsmaatregelen en maar zeulen met de panelen.
Ben er meer eens dat er onveilig word gewerkt bij het plaatsen van zonnepanelen maar zoals wij weten Ijn er op eens gezinde woningen haast geen punten waar de monteur hun verlichtend gordel kunnen vast maken en de werkgevers weten misschien niet dat zij en de bewoners verantwoorden zijn als er ongelukken gebeuren
Ik heb op mijn beurt, zelf gewezen met vraggen aan de ploegleider tijdens het opdracht van de PV’s installatie: Waarom dragen jullie geen veiligheidsriemen of iets dergelijk?
Antwoord: “tja, de baas hebben ze niet laten voorzien noch uitrusten dus… werk opleveren is nu het schema en prioriteit!!!”
Dit was bij mijn laatste installatie plaatsing in 2021. Ik had voor die tijd ook etwer eerdrr plaatsinhen door dezelfde bedrijf uit Limburg in 2019 en in 2017 bij weer een andere bedrijf uit Rotterdam.
Zolang er een zonnepanelen oorlog is, gaat iedereen voor de goedkoopste (alles in één dagje, graag!) en het personeel voor het onveiligste (wel of niet bewust) De panelen vallen onder de Energie transitie, dus een minimale prijs vast stellen.
Laat Techniek Nederland nu niet zo naïef reageren, en de regie nemen, net als de co certificering
Ik heb als oud veiligheid deskundige.
De mensen er twee keer op aangesproken.
Andwoord we hebben ze wel.
Maar gebruiken ze niet.
De bewoners zijn niet verantwoordelijk voor hun veiligheid.
Dat is de uitvoerende partij.
Die is in gebreken.
Ik had altijd de instelling.
De baas had meer belang bij de winst.
Dan mensen levens.
Tja, balancerend op een dakopbouw op een schuindak lopend over de nok. Zonder enige zekering, alleen een los staande ladder tegen de goot en een knoepert van een windvanger (zonnepaneel) op de schouder. Ongelofelijk stoer maar ik den wat oer stom. Dit is een beeld wat je in elke vorm bij tenminste 1/3 van die montage bedrijfjes ziet. Maar niet alleen daar, ook bij het zetten van orefab dakkapelen komen er geen steigers en val bescherming aan te pas. Alles moet snel en goedkoop en zeker jong niet al te snugger personeel ziet het als een stoer helden gedrag. Maar men speelt met levens en controle is er niet en zou hooguit met een goed verplicht certificaat en training verbeteren. En verplicht aanmelden datum van montage met vliegende controle van arbo.