fbpx
Nieuws

VEH: meer gebreken in nieuwbouw

Woningnieuwbouw onder de 50.000

Vereniging Eigen Huis waarschuwt nieuwbouwkopers om bij de oplevering van hun nieuwe woning scherp te letten op fouten en gebreken. Vorig jaar registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van maar liefst 40 procent ten opzichte van de crisisjaren. Toen werden er gemiddeld 15 opleveringspunten genoteerd.

“Een toename van het aantal gebreken hadden we wel verwacht in deze tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel, maar een stijging van 40 procent in vijf jaar is wel heel veel. De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen lijkt er niet te zijn. Kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten”, zegt Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Score per gemeente

VEH onderzocht waar vorig jaar de meeste opleveringsgebreken voorkwamen*. In de gemeente Ouder-Amstel leverden bouwers woningen op met gemiddeld 37 gebreken. Ze werden gevolgd door bouwers in Oegstgeest (32), Leiden (32), Maasdriel (32), Cuijk (31), Maastricht (31), Leidschendam-Voorburg (29), Vught (29), Uden (28 en Goeree-Overflakkee (28). Het best scoorden bouwers in de gemeente Haren (Groningen). Daar noteerden bouwkundigen gemiddeld slechts 7 gebreken per woning. Op de website van Vereniging Eigen Huis is te zien hoe bouwers in 144 gemeenten presteren en staan opleveringstips voor nieuwbouwkopers.

Gebreken

Bij de oplevering moet de woning voldoen aan bouwregelgeving en de gemaakte afspraken tussen de koper en de bouwer. Dat is vaak niet het geval. Afgesproken extra’s (het meerwerk) is niet of verkeerd uitgevoerd. Of de woning voldoet niet aan de omschrijving die in de verkoopbrochure staat. Voorbeelden te over zoals verkeerde tegels op de vloer. Of te weinig stopcontacten die ook nog op de verkeerde plek zitten en wanden die verplaatst zouden worden, maar toch op de oude plek staan. Veel voorkomende gebreken zijn vloeren en wanden die niet vlak zijn, apparatuur die ontbreekt of niet is aangesloten, ventilatie die niet voldoet aan de regelgeving, krassen in ramen, beschadigde deuren en schilderwerk en barsten in tegels en sanitair.

* Onderzoek op basis van ruim 14.000 opleveringskeuringen in 144 gemeenten. In elk van deze gemeenten zijn in 2017 tenminste 25 nieuwbouwwoningen gekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.