fbpx
Nieuws
Veiligheidspact moet ongevallen terugdringen

Vijftien grote partijen uit de bouw-, infra- en installatietechniek hebben in het bijzijn van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en Tjibbe Joustra (voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid) de code ‘Veiligheid in de bouw’ getekend.

 

 

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen om de veiligheidscultuur van hun eigen organisatie te verbeteren en een voorbeeld te zijn voor de gehele sector. De motivatie voor dit gezamenlijke initiatief zijn de cijfers over ongevallen in de sector, zowel bij werknemers als bij gebruikers van gebouwen en bouwwerken. Ongevallen gebeuren niet alleen tijdens het werk, maar ook na oplevering als gevolg van bijvoorbeeld constructiefouten.

 

Jaarlijks 5 doden

Volgens de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er in de periode van 2008 tot en met 2011 in de bouw 1.464 ongevallen met werknemers geweest; daarbij vielen 49 doden. Jaarlijks komen op bouwterreinen gemiddeld vijf mensen om het leven; tientallen werknemers in de bouw houden blijvend letsel over aan een val van een ladder of steiger. Gebouwen kunnen ook na de bouw nog veiligheidsgebreken in de constructie en gebreken in de brandveiligheid vertonen en daardoor leed, bedrijfsschade en maatschappelijke kosten met zich meebrengen.

 

Veiligheidscultuur

De ondertekenaars verbinden zich aan de code en de nog op te stellen uitvoeringsagenda. Zij doen dit door het verbeteren van de veiligheidscultuur en prestaties, het versterken van de keten, standaardisatie, scholing en door te leren van elkaar. Zij zullen actief en openbaar verantwoording afleggen over hun veiligheidsinspanningen, bijvoorbeeld in hun jaarverslaggeving of op hun eigen websites.

De vijftien partijen zijn: Acta Safety Professionals, AKD advocaten & notarissen, Ballast Nedam, Dienst vastgoed defensie, Dura Vermeer, Heijmans, KIVI NIRIA, Koninklijke BAM Groep, ProRail, Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Strukton, TBI, Unica Groep en VolkerWessels.

 

Download de veiligheidscode hieronder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.