fbpx
ISH 2019

Ventiel versimpelt inregelen ventilatie

Het inregelen van balansventilatie is een klus die nog vaak door installateurs onderschat wordt. Zehnder heeft dit jaar een nieuw ventiel op de markt, waarmee het instellen en borgen van de juiste debieten een stuk eenvoudiger is geworden.

In het webinar WTW natuurlijk!, dat op 31 oktober gehouden wordt, leggen specialisten van Zehnder en Rensa uit wat er allemaal komt kijken bij een goed ontworpen en uitgevoerd ventilatiesysteem. Ventilatie met warmteterugwinning wordt vanwege de BENG-regelgeving de verwachte nieuwe standaard voor nieuwbouwwoningen. Gratis aanmelden na registratie kan via deze link.

Debiet borgen

De Zehnder ComfoValve Luna S125, geïntroduceerd op de afgelopen ISH in Frankfurt, is geschikt voor inbouw in plafond en wand (inbouwhoogte 30 mm). Door de geïntegreerde rubberen afdichting kan het ventiel eenvoudig en luchtdicht worden gemonteerd. Het ventiel kan met de roterende stromingsgeoptimaliseerde ventielconus zonder gereedschap worden afgeregeld op de vereiste luchthoeveelheid. De instelling van dit debiet, hiervoor zijn 25 opties tot 50 m³/h, wordt vergrendeld met de speciaal ontwikkelde ‘locker’, zodat de instelling niet ongewild kan worden gewijzigd. Wanneer dit goed is vastgelegd in het inregelprotocol, kan bij voorbeeld bij mutaties in de verhuur, de balansventilatie weer zonder metingen terug in de ontwerpstand worden gezet. Het ventiel is duurder dan de standaard ventielen, maar verdient zich volgens Zehnder terug door dergelijke praktische voordelen.

Uitstroomgedrag

Het toevoerventiel verder is stiller en heeft een ander uitstroomgedrag dan de traditionele ventielen. Door het zogeheten coanda-effect blijft de lucht langer aan het plafond kleven, waardoor de bewoner minder last heeft van tochtval. Door het nieuwe inblaaspatroon kampt het ventiel ook minder met vuilafzetting rondom de inblaas. Optioneel heeft het ventiel een Air Blocker, waarmee de uitstroomhoek tot 240° -bijvoorbeeld uit comfortoogpunt- beperkt kan worden.

Hieronder een video over de montage en de functies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.