
Een ventilatiesysteem dat lucht recirculeerde in een verpleeghuis in Maassluis, heeft bijgedragen aan de verspreiding van het Covid 19-virus. Dit blijkt uit een RIVM-rapport dat in handen is van het tv-programma EenVandaag.
Update 6 aug: reactie Techniek Nederland
Op één afdeling van de Tweemaster in Maassluis werden zeventien bewoners en achttien medewerkers ziek. Het virus kostte aan zes bewoners het leven. De GGD Rotterdam onderzocht het ventilatiesysteem na de grote uitbraak en rapporteerde daarover aan het RIVM, zo meldt het actualiteitenprogramma. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er op het gaas van het ventilatiesysteem en de airco in een huiskamer van het verpleeghuis deeltjes van het coronavirus (SARS-CoV-2 RNA) zaten.
Recirculatie in systeem
Het ventilatiesysteem in het verzorgingshuis is enkele jaren geleden bij een renovatie geplaatst. Het systeem ververst de lucht enkel op basis van CO2-indicatie. Dit betekent wanneer de luchtkwaliteit onder de 1000 ppm blijft, het systeem enkel lucht recirculeert via een warmtewisselaar, en dus niet bijmengt met buitenlucht. Dit bespaart energie. Daarnaast wordt recirculatie ook toegepast om te voorkomen dat vuile buitenlucht naar binnenkomt, bijvoorbeeld in steden of langs snelwegen.
Deze lucht wordt dan dus ongefilterd terug de ruimte in geblazen. Er is via het ventilatiesysteem echter geen verbinding met andere ruimtes. De ventilatiekasten met filters treden enkel in werking wanneer er een koolstofdioxide-indicatie is. Deze elektrostatische filters filteren de in- en uitgaande lucht. Volgens ventilatie-deskundige Peter Uges, die door EenVandaag om een reactie is gevraagd, had de recirculatie voorkomen moeten worden door 100 procent verse lucht toe te voeren.
Check hier het item. Tekst gaat verder onder video
Recirculatie voorkomen
Voor het RIVM zijn de bevindingen reden om andere instellingen te attenderen op de mogelijke risico’s van ventilatiesystemen met recirculatie van binnenlucht. Het rijksinstituut adviseert nu om uit voorzorg recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen lange tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden. Lucht dient voldoende ververst te worden. Dit standpunt is stilzwijgend gewijzigd.
De hele coronacrisis is er al discussie over de rol van ventilatiesystemen en kleine druppeltjes, zogeheten aerosolen, die langer in de lucht zouden kunnen blijven hangen. Hierin verschillen de standpunten van wetenschappers. Het RIVM heeft nooit gezegd dat de zogeheten aerosolen het coronavirus zouden kunnen verspreiden, bij voldoende ventilatie met buitenlucht zou er geen groot risico op verspreiding via kleine deeltjes zijn. Ook Techniek Nederland heeft zich altijd geconformeerd aan het RIVM-standpunt, met het advies: zorg dat je altijd voldoende ventileert met verse lucht. Volgens de ondernemersorganisatie krijgen installatiebedrijven vragen over ventilatietechniek en hun rol in de verspreiding van het virus.
Techniek Nederland verrast: “Gebruik onze deskundigheid”
Techniek Nederland is dan ook verrast door het stilzwijgend wijzigen van de ventilatie richtlijn door het RIVM en roept op tot grotere transparantie. Ook doet de installateursvereniging een oproep aan het RIVM om gebruik te maken van ventilatiespecialisten van onze sector. Voorzitter Doekle Terpstra: “Ventileren is een complex vakgebied. Virologen zouden meer met onze deskundigen en wetenschappers moeten overleggen om tot betere analyses en goede richtlijnen te komen. Ik dring aan op directe, verdergaande samenwerking tussen RIVM en deskundigen uit onze sector.”
” Het RIVM heeft altijd gezegd dat bij voldoende ventilatie met buitenlucht er geen groot risico op verspreiding van het coronavirus via kleine deeltjes is”
ehh nee.. RIVM heeft (en zegt volgens mij nog altijd) dat het totaal niet kan.. dat ventileren eigenlijk niet nodig is…
Dat bijna alles via contact of grote druppels gebeurd. (de 1.5 meter)
Laat ik nu net precies andersom denken, dat bijna alles via de kleine druppers gebeurd en bijna niks met contact of binnen 1.5 meter..
Spijker op z’n kop Johan! Het RIVM zat en zit er naast, crimineel gewoon.
Je moet niet alleen de ingaande verse lucht reinigen met HEPA filters, maar ook de lucht die gerecirculeerd wordt! Het is onzinnig om alleen maar verse lucht toe te voegen en niet te recirculeren. Belangrijkste is dat de CO2-concentratie onder 800 ppm blijft!
In veel woningen is de ventilatie helemaal slecht. Er wordt nauwelijks geventileerd of wat er zit is onvoldoende. Ik kom WTW’s tegen met de stekker er uit onder het mom van het maakt lawaai. Inregelen en onderhoud is er ook niet bij.
laat de discussie over nut en noodzaak van ventileren maar losbarsten. Goed voor het binnenklimaat. Ook in de nieuwbouwnormen is fatsoenlijk gezond ventileren altijd gebaseerd op een minimum in plaats van het optimale. Dan krijg je dit soort ongezonde situaties
Onder de 1000 ppm in een gezelschapsruimte lukt alleen met verse lucht er bij. Dat je.ook recirculeert om de verwarmingskosten niet te ver op te laten lopen is heel normaal.
Wat is nu precies het idee dan? Alleen maar verse lucht? Dan kun je alle aircosystemen beter uitzetten.
Of je ventilatielucht van buiten haalt of niet…. wat belemmert ons die lucht langs een UV filter te halen?
UV licht staat er bekend om dat het de levensduur van organismen verkort.
Met traditionele filters en ook met mondkapjes accumuleren we stof we aerosolen.
Of je ventilatielucht van buiten haalt of niet…. wat belemmert ons die lucht langs een UV filter te halen?
UV licht staat er bekend om dat het de levensduur van organismen verkort.
Met traditionele filters en ook met mondkapjes accumuleren we stof we aerosolen.
Geen ventileren via recirculatie kleppen, warmtewielen of iets dergelijks. Dus niet ventileren waarbij het mogelijk is dat afgezogen lucht in contact komt met aanzuiglucht, indien er warmteterugwinning noodzakelijk is, dit doen via kruiswisselaars dan is er geen contact tussen de twee luchtstromen
De experts in Nederland geven al maanden aan dat recirculatie van lucht een reden van verspreiden van welk virus dan ook is. Onderzoeken in het buitenland hebben dit ook al aangetoond. Waarom is de branche dan zo halsstarrig en commercieel. Nu is het moment om Nederland wakker te schudden en meer en beter te gaan ventileren (100% buitenlucht) en te zorgen voor een daadwerkelijk gezond binnenklimaat.
Daar gaat de energie transitie!
Zoals met zoveel dingen, het enne “bijt” het andere.
Net als met diversen isolatie materialen, veel te brandbaar. Of eclectische voertuigen, erg risicovol op bepaalde plaatsen.
De overheid kijkt alleen naar eigen kader en kijkt (te) laat naar de gevolgen!
Leon slaat de spijker op de kop. Buiten besmet raken, is praktisch onmogelijk. Chinees en Europees onderzoek hebben dat bij herhaling aangetoond. Drukte op het strand, ik heb nog niet één keer gehoord dat, dat tot besmettingen heeft geleid.
dat kan maar één oorzaak hebben; UV-straling uit zonlicht.
Drinkwater water met b.v. een lichte Earomonas besmetting (slechte methaanverwijdering) wordt gedesinfecteerd met UV-licht. Dan heb je het over een bacterië, 100 keer groter dan een virus. die zich bevind in water, wat UV licht slecht doorlaat, en wanneer het water een kleurtje heeft zelfs afbreekt.
Dus..; wanneer het onder dat soort beroerde omstandigheden al werkt, dan toch zeker tegen een virus in lucht.
Hang UV-lampen in luchtkanalen en volgens mij komt er geen virus meer doorheen.
Hoe simpel kan het zijn.
Nico,
hoe verklaar je dan de enorme hoeveelheden aan besmetting in Spanje, Italië, etc…, als het volgens jou zo simpel op te lossen was met UV-straling (waar in andere landen over het algemeen hogere concentraties van zijn (zonkracht?!))
ik denk niet dat het zo simpel is, dat met “een beetje UV-straling” alles opgelost is.
Heel simpel, in de zuidelijke landen leven vaak drie generaties in zelfde huis. COVID-19 brak in februari en maart uit. Toen zaten vele families binnen.
zou er dan nu (met deze extreme temperaturen) geen enkele besmetting moeten zijn….
Kun je me even uitleggen waarom jij dat denkt?
Ik zou zeggen dat er net meer moeten zijn.. de meeste mensen blijven net binnen
En temperatuur en uv heeft natuurlijk niet zo veel met elkaar te maken.
mijn punt is, dat het verhaal van het UV-licht in dit geval onzin is.
en gezien de 100en mensen op het strand.. en iedereen die wel buiten is. dan zouden we toch veeeeeeeeeeel minder besmettingen moeten hebben.
een groot deel komt door ventilatie, er zijn onderzoeken gedaan op filters in woonzorgcentra waar duidelijk de sporen van COVID-19 zijn gevonden…