fbpx
Nieuws

Ventilatie-wtw Flair op de markt

Het nieuwe balansventilatietoestel Flair van Brink Climate Systems is leverbaar. Het toestel komt in ventilatiecapaciteiten van 300 en 400 m3/h  in Nederland op de markt. De Flair-serie werd twee jaar geleden al op de ISH getoond, en had vorig jaar op de VSK zijn Nederlandse introductie. De complete markt van balansventilatietoestellen maakt een vernieuwingsslag door.

Nieuwe warmtewisselaar

De Flair-serie is het nieuwe paradepaard van Brink, en de toekomstige opvolger van de Renovent Excellent-serie. Het toestel heeft een nieuwe, stillere ventilator uit de stal van Ebm-Papst. Voor het terugwinnen van warmte uit verbruikte ventilatielucht ontwikkelde Brink samen met Holmak HeatX, eveneens uit Staphorst, een nieuwe warmtewisselaar. Daarin treedt een lagere drukval op dan in de tot nog toe gebruikte wisselaars, waardoor het energieverbruik flink daalt. Door het grote oppervlak is de nieuwe warmtewisselaar bovendien efficiënter, waardoor het toestel goed scoort in de EPG en BENG-methodiek. Brink becijfert bijvoorbeeld het temperatuurrendement van de Flair 300, berekend volgens NEN 5138, op 99,1 procent.

De Flair heeft standaard wifi aan boord. Met zijn smartphone kan de installateur via wifi inregelen en app-bediening voor consument. Een display op het toestel is niet meer nodig. Alleen het ledje ‘vuil filter’ dat Europa verplicht stelt, is op het toestel aanwezig. 

Enthalpiewisselaar

De Flair 300 en 400 met vier aansluitingen aan de bovenzijde en bijbehorende accessoires zijn nu verkrijgbaar in Nederland. Vanaf komende zomer volgen ook toestellen met twee aansluitingen aan de bovenzijde en twee aansluitingen aan de onderzijde. Er komt ook een versie met een enthalpiewisselaar, waarmee de vochthuishouding beter op peil gehouden kan worden. Deze Plus-versie is op korte termijn leverbaar als accessoire of als toestelvariant.

Meer introducties

Brink is niet de enige fabrikant die met een nieuwe ventilatie-wtw komt. De complete markt komt met nieuwe toestellen, of heeft dit al. Zehnder heeft met de ComfoAir E en Q vernieuwde toestellen, Buva heeft met de EcoStream een nieuw eigen toestel. Renson heeft met de Endura Delta sinds de afgelopen VSK een nieuwe troef. Orcon presenteerde vorig jaar de HRC Ecomax. En ook Duco heeft met de DucoBox Eco een volledig nieuw ontworpen toestel. Itho Daalderop heeft met de HRU-serie een wtw op de markt die, net als de collega’s, bijvoorbeeld een zoneregeling heeft voor de beneden en bovenverdieping. Over de gehele linie gaan de rendementen omhoog, daalt de geluidsproductie, bevatten toestellen meerdere sensoren (CO2/vocht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.