fbpx
Nieuws

Ventilatieplan nieuwbouw flopt

Ventilatieplan nieuwbouw flopt

Het lukt de bouw en installatiebranche niet om de kwaliteit van de ventilatie in nieuwbouwwoningen voldoende te verbeteren. Het actieplan hiervoor is mislukt.

Het gaat niet lukken om eind volgend jaar alle nieuwe woningen te voorzien van goede ventilatie. Dit was de ambitie van het actieplan dat overheid en branchepartijen in 2012 met elkaar hadden opgesteld, toen bleek dat zeker de helft van de ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen niet voldeed aan de minimum eisen. Dit meldde staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw wil de systematiek van de opleveringskeur van ventilatiesystemen nu gaan inpassen in het stelsel van kwaliteitsborging rond de oplevering volgens Bouwbesluit. Hiermee loopt een proef om dit door private partijen te laten toetsen.

Keuringsmethode

Het actieplan ‘Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen in woningen’, onder meer ondersteund door Bouwend Nederland en Uneto-VNI, richtte zich op de gehele bouwketen, vanaf het programma van eisen, tot de ingebruikname door bewoners. Voor het actieplan, dat een looptijd van 3 jaar had, had het Rijk 250.000 euro beschikbaar voor uitvoering en monitoring. Hiervoor werd een keuringsmethode voor ventilatiesystemen ontwikkeld, scholing georganiseerd en een informatiewebsite ingericht.

Geen prikkel

In haar brief aan de Tweede Kamer (hieronder te downloaden) schrijft Mansveld dat er ondanks deze instrumenten onvoldoende vraag van woningeigenaren is geweest naar een goed werkend ventilatiesysteem. Woningeigenaren hadden geen prikkel om mee te doen aan deze actie, bouwers en installateurs werden volgens de bewindsvrouw onvoldoende geprikkeld om goed werk te leveren, laat staan voldoende referentieprojecten aanleveren voor nulmetingen en monitoring. Aanlevering van data over de situatie in koopwoningen stuitte bovendien ook op juridische bezwaren (privacy).

Download hieronder de brief van de staatsecretaris.

1 reactie op “Ventilatieplan nieuwbouw flopt

  1. Floor schreef:

    Ik heb dagelijks de mensen aan de lijn waar er prut werk is afgeleverd.
    De consument is wel degelijk bereid om te betalen voor een goed binnenklimaat. Maar wederom blijkt dat het technisch en theoretisch niveau van de installerende partij diep en dieptriest is. Ik noem even verkeerde materialen, verkeerde diameters, verkeerde ligging, onbereikbaar voor onderhoud.

    De informatie die wij verstrekken wordt veelvuldig en langdurig bekeken. Op basis van het bijkomende advies en de informatie is een consument bereid om te investeren. Maar je moet wel weten wat je verkoopt en vooral wat er bij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.