fbpx
Nieuws

Ventilatietrainingen van start

De trainingen ventilatietechniek in het gloednieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek van IW Nederland en het ROVC in Amersfoort gaan deze week officieel van start.

Morgen, 7 april, is het zover: de eerste vier cursisten gaan dan aan de slag om de kneepjes van het ventilatie-onderhoud te leren. Het gaat om de eerste van een tweedaagse praktijkgerichte cursus: dag twee volgt een week later. Opleider Robbert Lubken (IW Nederland): “Normaal kunnen er 6 tot 8 man meedoen, maar vanwege corona hebben we het aantal moeten terugschroeven.”

Deze eerste cursus zit inmiddels vol, in latere cursussen is nog wel plek. De opleiding voorziet duidelijk in een behoefte, zegt Lubken: “Vanuit de branche liepen ze er tegenaan dat er eigenlijk geen echte ventilatie-opleiding is in Nederland.” De kleine klassen bij het Vakcentrum Binnenklimaattechniek zijn klein en de praktijkgerichte lessen zijn de kracht van de opleiding, zegt Lubken: “Ze leren alleen de dingen die de monteur ook echt in de praktijk tegenkomt. Ze hoeven echt niet eerst vijf dagen alle theorie te leren.”

Bedrijfserkend certificaat

Het Vakcentrum Binnenklimaattechniek biedt vier verschillende cursussen (werking, onderhoud, installeren en storingen), waarbij cursisten telkens twee dagdelen op locatie in Amersfoort oefenen. Specifieke voorkennis is niet vereist. Aan het einde van elke cursus ontvangt de leerling een bedrijfserkend certificaat. Nico van Leeuwen (ROVC): “Cursisten ontwikkelen hier kennis en vaardigheden over alle soorten ventilatiesystemen die er zijn, en over verschillende soorten kanalen. Wij verwachten vooral dat er veel interesse zal zijn bij cv-monteurs, die in twee dagen meer willen leren over ventilatie, zodat zij hun klanten hierover kunnen gaan adviseren.”

Wie alle vier de leerlijnen bij het Vakcentrum Binnenklimaattechniek met succes heeft afgerond, kan bij branchevereniging Binnenklimaat Nederland een branchediploma aanvragen. Lubken: “Als jij een baan zoekt en een klein beetje handig bent, dan is deze opleiding echt goud waard. Want de sector heeft letterlijk duizenden ventilatiemonteurs nodig en je hebt dus echt gegarandeerd werk.” Van Leeuwen: “Ventilatie is nog een beetje een ondergeschoven kindje. Maar als we met z’n allen in Nederland aan de slag gaan met de energietransitie, dan moeten we de binnenluchtkwaliteit ook echt serieus gaan nemen.”

In maartnummer van vakblad Installatie staat een uitgebreid artikel over het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek. Dat nummer is los te downloaden, maar u kunt zich natuurlijk ook abonneren op ons vakblad.

3 reacties op “Ventilatietrainingen van start

  1. Richard schreef:

    Hoe zit dat met de bacteriën? en wat denk je van Corona?
    dit is een van de grootste ziektebronnen in je woning of gebouw is hier wel eens over nagedacht?

  2. Frank Heijckers schreef:

    Heel mooie praktijkruimten en een duidelijk verhaal! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.