fbpx
Nieuws

Verbod op enkel glas in de maak

In 2030 moet enkel glas verdwenen zijn uit huurwoningen. Als het aan de Tweede Kamer ligt gaat de regering de versnelling vastleggen in het woningwaarderingstelsel, het puntensysteem waarmee prijzen voor een huurwoning worden vastgesteld.

De Kamer-motie, ingediend door Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) wordt door een kamermeerderheid ondersteund. Zij refereren hierbij naar de normering op de energieopwekking die er in 2026 aankomt. De verplichte verduurzaming met een een hybride warmtepomp zal ervoor zorgen dat ook slecht geïsoleerde woningen met warmtepomptechniek verwarmd gaan worden. Dit betekent dat de aanvoertemperaturen van de verwarming ook voor deze woningen fors naar beneden gaat.

Vooral de slecht geïsoleerde woningen in de particuliere en sociale huur bevatten nog enkel glas. Met name in de particuliere verhuur is dit aantal nog hoog. Deze woningen hebben energielabel E, F en G. Bij enkel glas verdwijnt veel warmte via de ramen naar buiten. Ook bij veel monumentale panden is nog enkel glas toegepast. Hier zijn echter inmiddels ook beter geïsoleerde opties: denk aan monumentenglas of voorzetramen.

Ook studentenorganisaties en Natuur & Milieu zijn in het verweer gekomen tegen enkel glas. Studentenwoningen bevatten bijna twee keer zo veel enkel glas in vergelijking met ‘gewone’ woningen. Groningen heeft de meeste studentenwoningen met enkelglas (2.468).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.