fbpx
Nieuws

Verduurzamen blijkt vaak betaalbaar

Voor twee miljoen woningen is het nu al rendabel om te verduurzamen. De investeringen kunnen binnen vijftien jaar worden terugverdiend. Bij één miljoen woningen is de investering zelfs binnen tien jaar terugverdiend en dus winstgevend. Dat blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Vijftien jaar is de gemiddelde levensduur van een installatie uit het onderzoek. Dit betekent geen extra kosten voor bewoners.

Bij de investeringen die zich binnen vijftien jaar terugverdienen gaat het vooral om hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen na 1975. Als daadwerkelijk twee miljoen huizen op deze manier worden verduurzaamd, scheelt dat 3 Megaton CO2. Dat is 14 procent van de huidige CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving van 2020. De investeringen die binnen tien jaar zijn terugverdiend gelden vooral voor grotere woningen, zoals vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen.

Isolatie

Omdat de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan vijftien jaar, verdient dit zich nog makkelijker terug binnen de levensduur. Dit levert een CO2-reductie op van 5,2 Mton, een kwart van de totale CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020. Vooral bij de oudere woningen – van voor 1975 – leidt deze maatregel tot een rendabele investering in isolatie.

Gasprijzen

Als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd van 20 naar 30 procent, kunnen zelfs 3,5 miljoen huizen de investering terugverdienen binnen de levensduur. Ook bij de huidige hoge gasprijzen zijn meer huizen betaalbaar te verduurzamen en hebben bewoners daar baat bij om hun energielasten te kunnen betalen. Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per kuub; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh. Dit levert een CO2-reductie op van7 Mton, een derde van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.