Ga naar hoofdinhoud

,

Ambities nekken verduurzamer Evoyo

Verduurzamingsbedrijf evoyo is failliet verklaard. Het bedrijf dat collectieve en individuele warmtepompen installeerde in de nieuwbouw en hybride warmtepompen in de bestaande bouw had teveel last van de slechte marktomstandigheden.

Evoyo – voorheen Econic – wilde als als ‘one stop shop’ duizenden woningen per jaar verduurzamen. Het bedrijf wilde snel groeien en had de afgelopen jaren in verschillende rondes inmiddels meer dan 100 miljoen euro opgehaald bij verschillende investeerders.

Een consortium bestaande uit Rabo Investments, Rinkelberg Capital en Meewind verstrekte 40 miljoen euro nieuw eigen vermogen in ruil voor aandelen en daarnaast hebben Triodos, ASR, Meewind en Rabobank 85 miljoen euro aan projectfinanciering (financiering warmtepompen) beschikbaar gesteld.

Zware periode

In 2019 nam evoyo wko-installatiebedrijf ZON Energie uit Spanbroek over en in 2021 volgde de divisie ‘zon’ van het Amsterdamse installatiebedrijf Guidion. Evoyo leverde behalve warmtepompen ook laadpalen, thuisbatterijen en pv-installaties. Evoyo was ook onderdeel van het Team Duurzaam Installeren, TDI 500, dat zich ten doel heeft gesteld jaarlijks 500 hybride installaties per dag te gaan installeren.

In een eerder interview met Installatie gaf directeur Joris Jonker al aan dat het bedrijf door een “heel zware” periode heen ging. Het bedrijf kampte met groeipijnen. Evoyo stopte veel energie in het digitaliseringsproces en het optuigen van een goede klantcommunicatie, terwijl ondertussen de markt stokte. Vooral in de nieuwbouw viel het aantal projecten tegen.

Duurzaam opgewekt

Evoyo was bezig met een strategische herstructurering, waarbij de focus moest komen te liggen bij bestaande bouw. Voor de nieuwbouw werd een koper gezocht.

Die werd gevonden in Duurzaam Opgewekt, dat vorige week bekendmaakte dat het alle collectieve en individuele all-electric warmte-installaties en alle ontwikkelingsactiviteiten van nieuwbouwprojecten heeft overgenomen. Die portefeuille bestaat uit 3.150 duurzame warmte-installaties in bestaande woningen en 2.000 installaties in woningen in ontwikkeling, veelal projecten in Noord- en Zuid-Holland. De contracten met de bestaande servicepartners blijven behouden. Van de individuele warmtepompen gaat het om ongeveer 70% huur en 30% koop.

Het voortzetten van de tak ‘bestaande bouw’ met hybride warmtepompen bleek echter geen haalbare kaart en werd deze week failliet verklaard. Evoyo werkte veel met installatiepartners zoals Breman. Die deden dan de installatie en het onderhoud, terwijl Evoyo het hele klantproces verzorgde. Het is onduidelijk om hoeveel warmtepompen dit gaat. Evoyo was niet beschikbaar voor een toelichting. Vanuit de markt is er door meerdere partijen interesse voor dit deel van het bedrijf. Concurrent Heattransformers is er een van en geeft aan “contact met evoyo” te hebben, maar verder niets concreets te kunnen melden. Het zal uiteindelijk de curator zijn die de regie voert.

Eén reactie op “Ambities nekken verduurzamer Evoyo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’