Een lening afsluiten om het huis te verduurzamen? Het geld ligt er voor klaar, maar de consument maakt er nauwelijks gebruik van, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Warmtefonds.
Slechts 6,8% van de eigenaren die open staan voor woningverduurzaming blijkt bereid om hiervoor een aparte lening af te sluiten.
Liever betalen woningeigenaren verduurzaming met eigen geld. Een investering met eigen geld is de financieringsmogelijkheid (67,8%) die als meest interessant wordt gezien, gevolgd door subsidies (50,2%). Energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek is met 12,9% niet echt populair.
Bekendheid vergroten
De lage bereidheid om te lenen komt deels voort uit onbekendheid. Warmtefondsbestuurslid Maartje Brans: “Financiering is vaak wel mogelijk, maar nog onvoldoende bekend bij woningeigenaren.” Meer duidelijkheid en betere samenwerking tussen financiers en lokale en regionale overheden kunnen volgens het Warmtefonds de investerings- en verduurzamingsdrempel verder verlagen.
Een drempel om te lenen voor duurzame maatregelen is de angst van woningeigenaren dat ze nog met een restschuld blijven zitten als ze gaan verhuizen. Veel werd eerder verwacht van een lening die niet aan een persoon, maar aan de woning zou vastzitten, de gebouwgebonden financiering. Maar ondanks dat er veel partijen waren die dit proberen op te tuigen, blijkt dit juridisch te lastig haalbaar. Het Nationaal Warmtefonds tuigde wel een alternatief op, de Energiebespaarhypotheek. Deze wordt echter alleen nog in pilots ingezet.
Terugverdienen
Ook is lang niet altijd gegarandeerd dat woningeigenaren hun investering in woningverduurzaming zullen terugverdienen met een lagere energierekening. Een huishouden dat zijn woning verbetert van energielabel D naar energieneutraal in combinatie met energielabel B (dus gasloos, veel zonnepanelen en een warmtepomp) met een voordelige lening, ziet zijn totale woonlasten maandelijks met 50 euro dalen.
Zelfs over een periode van dertig jaar is die besparing niet genoeg om de investering van 35.000 euro terug te verdienen, berekende het PBL twee jaar terug. Inmiddels is de subsidie op warmtepompen en isolatie wel verhoogd van 20% naar 30% van de aanschafprijs.