fbpx
Nieuws

Verf gebruiken als verwarming

Karbonik ontwikkelde een verf die warmte afgeeft. Door elektriciteit is er geen radiator meer nodig. Heat-Paint werd 6 juni gepresenteerd in het ICDUBO-gebouw in Rotterdam. Daar worden veel meer duurzame bouwmaterialen getoond. Het is ook de enige plek in Nederland waar de verwarmende verf op de muur zit.

“We doen al enige jaren in elektrische verwarmingsfolie op basis van carbon”, vertelt Koen Klooster aan SchildersVakkrant. Samen met Bart Klopstra en diens vader Hans vormt hij het bedrijf Karbonik. Het product kwamen ze op het spoor door een zakenreis in Turkije. “In moskeeën in Turkije wordt massaal gebruik gemaakt van dergelijke folie. Als vloerverwarming. In een moskee komen mensen meerdere keren per dag relatief kort samen om te bidden. Gewone vloerverwarming moet dan de hele dag aanstaan. Karbonik vloerverwarming zet je even van tevoren aan en kun je meteen na afloop uitschakelen.”

Carbon

De verwarming is gebaseerd op de eigenschappen van carbon. Dat geleidt stroom, maar kent, bij de juiste dikte en samenstelling, ook weerstand. Zwakstroom wordt toegevoegd aan een dunne koperen strip, vindt zijn weg door de stroken carbon naar een andere koperen strip op zo’n 70 centimeter afstand, en geeft zo, door de weerstand, infrarood warmte af.

“We importeren de folie uit Turkije als vloerverwarming”, vertelt Klopstra. “We leveren het in breedtes van 20 tot 100 cm en lengtes tot 100 meter. Je kunt er parket, vloertegels of tapijt overheen leggen. Het bespaart op gas en als je je stroom zelf produceert met zonnepanelen, ben je nog goedkoper uit.”

Verf

Klooster: “De verf is een vergelijkbare vinding, maar wordt gemaakt in Duitsland. Het principe is precies hetzelfde: je brengt op ongeveer 70 centimeter afstand twee 50 micron dunne, zelfklevende koperstrips aan en overschildert het hele vlak met Heat-Paint. Daarna kun je de muur afwerken met een primer en een eindlaag.”

Klopstra: “De koperen geleiders zijn met een connector aan een installatiedraad bevestigd. De connector en de draad kun je wegwerken achter een holle plint.”

De draden gaan naar een transformator, die vier vlakken van één vierkante meter van stroom kan voorzien. “Dat oppervlak is meer dan genoeg voor de verwarming van een ruimte van 25 vierkante meter, een flinke kamer dus”, zegt Klooster. “Ook bij zeer lage temperaturen. We hebben het over zelfstandige verwarming van de ruimte, er is niets anders nodig.”

Alles werkt op zwakstroom, 22 volt, dus schokken kun je er niet van krijgen. Ook kan er gewoon een spijker in de muur geslagen worden, al is het niet aan te raden, vanwege de warmte, om daar een kwetsbaar schilderij aan op te hangen.

5 reacties op “Verf gebruiken als verwarming

 1. G.Jansen schreef:

  Ik heb wel interesse in uw product .
  Waar kan ik het kopen ?

 2. Damen schreef:

  Voor ons als bedrijf in renovatie zeer interessant !
  Graag meer info.

 3. A.Bijvoet schreef:

  Beste,

  Graag wil ik meer informatie over het heat-paint product.

 4. Jacqueline Goedhart schreef:

  Beste,

  Wij willen graag meer informatie over dit product.
  Is er een mogelijkheid om een afspraak te maken?

  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.