fbpx
Nieuws

Verhoging subsidie warmtepomp. Goed idee?

De apparatensubsidie ISDE zou voor hybride warmtepompen omhoog moeten. Hiervoor pleiten de lobbyisten binnen de installatiebranche en netbeheerders. Is dit een goed idee, is de vraag in onze poll?

Op dit moment ontvangen woningeigenaren afhankelijk van het vermogen een bedrag tussen de 1350 en 2900 euro aan subsidie op een investering in een hybride warmtepomp. De tegemoetkoming blijkt in praktijk vaak niet voldoende om bewoners qua investering over de streep te trekken. Gemiddeld kost een geïnstalleerde warmtepomp/cv-ketel combinatie ongeveer 3 à 4 keer zo veel als een nieuwe HR-ketel. De subsidie dicht dus slechts een deel van het gat.

Wat vinden jullie?

Meer ISDE subsidie voor de hybride warmtepomp

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

ISDE: pot bevat 124 miljoen

In de ISDE is dit jaar 124 miljoen euro beschikbaar. In het eerste kwartaal van 2021 is hiervan pas een een goede tien procent aangevraagd. Sinds dit jaar vallen ook maatregelen die voorheen onder de de SEEH vielen, denk aan isolatie, onder de ISDE. De ISDE geldt sinds vorig jaar niet meer voor de nieuwbouw. Al eerder werden biomassa- en pelletketels geschrapt uit de subsidieregeling. Populairste installatietechnische maatregelen uit deze regeling zijn de warmtepompen en zonneboilers.

6 reacties op “Verhoging subsidie warmtepomp. Goed idee?

 1. jos schreef:

  Je kunt niet de mensen die nog werken blijven doorbelasten met belasting op belasting om voor iedereen de verduurzaming rond te krijgen .De ene mens moet z,n eigen kapot werken om te zorgen dat de ander ook een warmtepomp gratis krijgt . Het solidariteitsgevoel houdt een keer op dat de hardwerkende Nederlander maar moet blijven meebetalen voor alles en iedereen in de wereld .Je kunt als politiek den Haag en Techniek Nederland beter kostentechnisch nu alle energie vol op waterstofontwikkelingen inzetten met de subsidiepot , zodat je als land miljarden bespaart in de toekomst .Warmtepomp installaties zijn relatief veel te duur voor de meerderheid van de gezinnen in Nederland en ook niet een verduurzamings-oplossing waarvoor je de vlag buiten hangt.

 2. BvdSteeg schreef:

  hybride warmtepomp. 2 apparaten, gas gaat eruit? 2x onderhoud betalen . 2x investering. 3x kans op problemen. Net als de hybride auto. Gewoon een slechte oplossing.

 3. Henk schreef:

  Goed idee

 4. AntonBr schreef:

  Ik mis subsidie op micro-wkk in het pakket van de overheid. Waaronder teruggave energiebelasting op gas. Dat is een techniek al in de markt, die kan komende 20 jaar nog goed samen met de wens vermindering gasverbruik en de groter wordende elektravraag in de donkere winter. Waar nu gas in centrales gaat, gaat het dan aan hoger rendement lokaal verstookt worden.

  Aanbieders genoeg in de rest van europa, motoren op mazout en gas, stirling ook op beide en pallets, brandstofcellen op vooral gas.

  Prijs is gelijk aan een warmtepomp, redelijk ruimtebeslag, brede keuze in technieken waarvan verschillende al meerdere jaren in de markt.

  Viessmann, okofen myenergy, bluegen, enertwin zijn maar wat namen met produkten op de markt.

 5. Henk schreef:

  Huizen met een te kleine spouw kunnen niet verwarmd worden met o.a. een warmtepomp. Hier biedt alleen waterstof i.p.v. gas de oplossing, dus die kant heen met de subsidie.

 6. Harry schreef:

  Subsidie blijven geven op reeds lopende technieken is een slecht idee. Subsidie zou alleen gegeven moeten worden om nieuwe technieken of oplossingen te stimuleren. Dat is met warmtepompen nu al lang gebeurd. Van het gas af is een onomkeerbaar proces geworden. Nu kan veel beter gekeken naar welke additionele technieken/ontwikkelingen gesteund kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.