fbpx
Nieuws

Verkoop warmtepomp groeit sterk

In 2019 steeg naar verwachting het aantal verkochte warmtepompen naar 40.204: een stijging van 32 procent ten opzichte van de 30.481 verkochte exemplaren in 2018. Dit jaar verwacht onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat de Nederlandse markt met 24 procent verder groeit naar bijna 50.000 verkochte warmtepompen, zo blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

In deze cijfers zijn de airco’s, als lucht/lucht-systemen, niet meegenomen. Het CBS telt deze techniek wel mee in haar cijfers, waardoor deze een stuk hoger uitkomen.

“De maatschappij is inmiddels wel overtuigd van de belangrijke rol die zon en wind in de komende jaren gaan spelen,” aldus Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. “Wat betreft warmtepompen leven er nog kritische vragen op het gebied van geluid, prijs en energieverbruik. Wij zien dat de sector hard werkt aan het bieden van oplossingen, waardoor ook de warmtepomp een onmogelijk te negeren factor wordt.”

Conclusies

Fabrikanten zijn nóg positiever over de warmtepomp dan het onderzoeksbureau. Zo verwachten zij een verkoopstijging van 37 procent in 2020. Installateurs verwachten zelfs een verdubbeling van de verkoop in 2020.

De woningbouw, zowel de bestaande bouw als nieuwbouw, vormt veruit het grootste deel van de markt en laat in aantallen de hoogste groei zien in vergelijking met de utiliteit en industrie.

Een warmtepomp op buitenlucht is veruit het populairst, in ieder geval voor de woning- en utiliteitsbouw. Ze zijn door fabrikanten verreweg het meest verkocht en door installateurs het meest geïnstalleerd. In de industrie zijn bodemwarmtepompen met een gesloten systeem de favoriet.

Warmtepomp in bestaande bouw? Welke stappen zijn nodig? Donderdag 23 februari gratis webinar ‘Zet hem op 50’.

Monoblock en split

Fabrikanten zien een groei weggelegd voor zowel de monoblock- als de split-warmtepomp richting 2050. Op de lange termijn wint de monoblock-warmtepomp het van de split-versie. Bij deze versie zit de verdamper en de compressor, en dus ook het koelmiddel in het buitendeel. Deze warmtepomp kan geïnstalleerd worden zonder F-gassen-certificering.

Hogere kosten

De groei van het aantal verkochte warmtepompen lijkt ook gepaard te gaan met de installatiekosten. Zo verwachten installateurs dat de komende vijf jaar de installatiekosten met 13 procent zullen stijgen. Fabrikanten zijn iets behoudender; zij verwachten een stijging van 2,6 procent van de productiekosten.

Op dit moment wordt de cv-ketel nog gezien als grootste concurrent voor de warmtepomp, maar dit gaat binnen tien jaar veranderen. Naar verwachting is dit in 2030 de waterstofketel of het warmtenet.

Niet alleen de verkoop zelf, maar ook de kwaliteit van de warmtepomp gaat vooruit, is de verwachting. Zo denkt een meerderheid van de fabrikanten dat het rendement (COP) met zo’n 3 tot 5 procent per jaar stijgt. Ook verwachten ze dat binnen vijf jaar afgiftetemperaturen van meer dan 70 graden celsius kunnen worden behaald.

Kansen en uitdagingen

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder installateurs en fabrikanten. De sector ziet zelf onvoldoende woningisolatie, wat leidt tot een hoog energieverbruik door warmtepompen, als zijn belangrijkste belemmering. Ook de hoge aanschafkosten worden vaak genoemd als uitdaging. Als de gasprijs de komende jaren verder stijgt, zal de financiële aantrekkelijkheid van warmtepompen fors toenemen, is de verwachting.

Veel consumenten menen dat warmtepompen zorgen voor een (te) hoge geluidsbelasting. De sector zelf lijkt hoopvol dat dergelijke problemen binnenkort tot het verleden behoren. De helft van de fabrikanten verwacht binnen vijf jaar fluisterstille warmtepompen te kunnen produceren die een maximaal geluid produceren van 30 dB op een afstand van minder dan 5 meter.

Onderzoek

Het onderzoek voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd en de Dutch Heat Pump Association. Er werkten 78 installateurs en 17 fabrikanten van warmtepompen mee aan het rapport. Het trendrapport is tegen betaling te downloaden. Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 zal worden gepresenteerd tijdens de Warmtepomp Business Day op 15 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.