
In het derde kwartaal van dit jaar werden er ruim 38 duizend warmtepompen verkocht in het woningsegment. Dit betreft zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw. Dat is ruim 15 duizend meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar.
Dit blijkt uit cijfers die de Vereniging Warmtepompen heeft gepubliceerd. Het collectief van fabrikanten verwacht dat er in heel 2023 zo’n 170.000 warmtepompen worden verkocht. 120.000 daarvan komen in bestaande bouw. De nieuwbouw blijft achter omdat de nieuwbouwmarkt stagneert.
Van de warmtepompen in bestaande bouw is ongeveer de helft hybride, al is dat een grove schatting. Ongeveer de helft van de hybrides bestaat uit een zogeheten add-on, blijkt uit een ronde van Installatie.nl langs fabrikanten; dit betekent dat er een warmtepomp naast een bestaande cv-ketel wordt geplaatst. De lucht/water-warmtepomp blijft het populairst.
Hybride gaat harder groeien
Vereniging Warmtepompen laat weten dat Nederland op koers ligt, om in 2030 de doelstelling van in totaal 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen te bereiken. Komend jaar verwacht de vereniging een relatieve groei van het aantal hybride warmtepompen. Deze komt vooral voor rekening van grote installatiebedrijven, die gezamenlijk de installatie van hybride warmtepompen in vooral huurwoningen willen versnellen.
Vertragende factoren
Toch zijn er wat ontwikkelingen die zorgen voor een stabilisering van de groei. De magazijnen van groothandelaren liggen propvol. Er is sprake van lagere opbouw of zelfs afbouw van eerder wegens schaarste opgebouwde voorraden bij groothandels. Dit is ook duidelijk te zien bij de markt van cv-ketels, die het eerste half jaar met 35% daalde ten opzichte van vorig jaar. Lees hier meer over de cv-ketel cijfers.
Uitstel aankoop warmtepomp
Verder staat het volume van nieuwbouw onder druk. De inflatie, relatief lage gasprijzen en de naderende verkiezingen spelen ook een rol. Zo is het nog niet duidelijk hoe de renovatie-norm, minimaal een hybride bij ketelvervanging, er uit gaat zien. Dit zorgt ervoor dat particulieren en woningcorporaties investeringen in warmtepompen mogelijk uitstellen. Ook de utiliteitsmarkt groeit niet zo hard. “We zien de komende jaren een stabiele, structurele en dus blijvende, marktvraag in de komende jaren”, aldus de vereniging.
het is toch erg vreemd dat de aankoop van hybride warmtepompen i.c.m. een CV ketel zo erg gepromoot wordt want het streven is toch dat NL volledig aardgasvrij gaat worden. ook vreemd is de maatregel dat per 01-01-2026 bij het vervangen van een CV ketel verplicht een hybride warmtepomp moet worden geplaatst. Deze maatregel staat nu al ter discussie i.v.m. de maximale terugverdientijd van 7 jaar, is deze langer dan geldt deze verplichting niet ! De terugverdientijd van 7 jaar is nu en zal over 2 jaar ruimschoots overschreden worden, immers zeer veel huizenbezitters zijn en zullen hun woningen gaan isoleren met als gevolg: een langere terugverdientijd dan 7 jaar: dus dan geen verplichting van het erbij plaatsen van een hybride warmtepomp bij het vervangen van een CV ketel na 01-01-2026 !!
Dan gaat de energiebelasting op gas omhoog en op stroom naar beneden, dan kom je wel weer beneden de 7 jaar.