Ga naar hoofdinhoud

Tapwatertemperatuur kan omlaag

Het verlagen van de vereiste temperatuur voor warm tapwater in woninginstallaties is onder voorwaarden mogelijk. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens onderzoek geen legionellarisico.

Van Wolferen Research (VWR) deed naar aanleiding van een motie van Tom van der Lee (GroenLinks) onderzoek naar het verlagen van de vereiste temperatuur van warm tapwater in woninginstallaties zonder circulatiesysteem.

Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten. Voor installaties met een circulatiesysteem geldt een eis van 60 °C. Hier wordt vooralsnog niet aan getornd.

Warmtepomp

Een verlaging van deze temperatuur zorgt voor een energiebesparing. Daarnaast zullen warmtepompen beter renderen. Nu moet bijvoorbeeld in sommige gevallen een elektrisch element bijspringen om aan de minimale eisen te voldoen.

Voorwaarden

Een verlaging van de vereiste temperatuur levert niet meteen legionellarisico’s op, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, concludeert VWR in haar onderzoek. Zo zouden voorraadtoestellen en doorstroomtoestellen die continu op temperatuur worden gehouden minimaal één keer per week thermisch gedesinfecteerd moeten worden, door de temperatuur in het hele vat of warmtewisselaar een voorgeschreven tijd te verhogen.

Wanneer een doorstroomtoestel een warmtewisselaar heeft met een waterinhoud van minder dan één liter, is verlaging van de tapwatertemperatuur toegestaan, zonder verdere beheersmaatregelen. Daarnaast mag de leidinginhoud tussen toestel en ieder afzonderlijk tappunt maximaal één liter zijn. Deze voorwaarden zouden dan t.a.v. legionellaveiligheid moeten worden vastgelegd in NEN 1006.

Functionele eis

De eis van 55 °C heeft ook functionele redenen (NEN 1006 noemt schoonmaak en vaatwas). Er zijn in het rapport verschillende technische mogelijkheden geschetst om aan de eis van 55 °C te voldoen, zonder dat het hoofdtoestel op 55 °C wordt bedreven.

Een verlaging van de vereiste temperatuur vereist dat in NEN 1006 wordt vastgelegd voor welke tappunten in een woning de eis van 55°C geldt. De eis zou beperkt kunnen worden tot het keukentappunt en een tappunt in de badkamer. Voor woningen met alle kamers gelijkvloers, zoals appartementen, kan wellicht worden volstaan met het keukentappunt.

Technische aspecten

Technische aspecten, zoals het functioneren van mengkranen, de grootte van voorraadvaten en/of warmtewisselaars, het dimensioneren van leidingen, de eventuele verandering van de wachttijd en eventuele verbrandingrisico’s vormen geen wezenlijke belemmering voor een lagere temperatuurinstelling van warm tapwater.

Lees hier het gehele rapport.

7 reacties op “Tapwatertemperatuur kan omlaag

  • Henstra

    Problemen zullen niet lang op zich laten wachten.

  • Andre

    Mijn combi ketel met voorraad boiler staat al jaren op 55gr ingesteld. In de zomerperiode stroomt het hete water van de zonneboiler door de combi ketel.

  • Peter

    En opeens was de legionella er niet meer. Jarenlang gevochten met hoge temperaturen tegen de legionella. Nu wordt de markt overspoeld met warmtepompen troep uit weet ik waar vandaan die in andere landen en regio’s in de wereld als koelmachine worden verkocht en niet voor warmtapwater worden ingezet (elektrische boilers !). En dan kan volgens het orakel van Wolferen de legionella best slechts 1 maal per week de nek om worden gedraaid met een elektrisch element omdat de warmtepomp het zelf niet kan (waarom niet een keer per 2 weken of per maand ?, dood is toch dood zou je zeggen ?). Jammer van al die co2 die in het verleden is geproduceerd. En jammer van al die vakliteratuur . Of zat daar de aardgas lobby achter ? Of is dat nu dan de warmtepompen lobby ? Vreemde wending in de discussie over bestrijding van legionella.

    1. wil

      wil,
      Al 30 jaar staat de temperatuur tapwater bij mij op 40 graden en heb er nooit negatieve gevolgen van ondervonden (doorstroomketel). graag zou ik de temperatuur tapwater verder verlagen naar zo’n 25/30 graden, maar dat kan alleen maar als de printplaat wordt aangepast. In Zuid Amerika douchte ik met onverwarmd water, wat als je er eenmaal onder staat een fijne temperatuur is. ook mijn cv temperatuur staat al 30 jaar op 40 graden. Mensen die klagen over de hoge gasprijs, zouden hiermee kunnen beginnen en daarna korter douchen. Tel uit je winst

      1. Gert-Henk

        Hallo,
        Ik heb een intergas HR+ combiketel van 2006, kan die ook gewoon tapwater op 40 graden?

  • Hans Korstanje

    Helemaal mee eens , vraag mij wel af hoe hij een vat 1x per week in temp gaat verhogen , of word dit nu door Pipie Langkous gedaan immers de eis is ix per week 60 graden in temp verhogen gedurende 20 minuten en dat zal met kunststof slecht ( niet ) lukken ,zeker met de kuntstof aansluitleidingen deze moeten immers minder als 1 liter inhoud hebben , koper is alleen in staat om bij 55 graden als enige materiaal legionellabacterie uit te roeien KWR 06.110.juli 2007 auteurs Oesterhold ,Veenedaal en van de Kooij dit voor de belangstellende , veel geluk met de warmtepompen .

  • casper

    Wanneer de waterinhoud van het tapwater deel van een opwarm toestel + de inhoud van de uittapleiding niet meer dat 1 liter water bevat is het in feite een uittapleiding, mits het tap toestel ook de temperatuur van de omgeving aanneemt.
    In normale woningen wordt geen enkel uittapleiding in Nederland gecontroleerd gedesinfecteerd. Het is puur toeval dat men bij regelmatig gebruik en de beschikbare 60 C de uittapleiding desinfecteerd en dan moet de kraan ook nog een flinke periode open staan, ik dacht meer dan 20 minuten. Volgens mij is het wekelijks desinfecteren door een wisselaar aan de secundaire kant op 60 graden te brengen een halve maatregel die niet 100% effectief is, immers alleen de tapwaterkant van de wisselaar word gedesinfecteerd maar de uittapleidingen pak je dan niet mee en dat kan zo 50% van de inhoud zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte

Lekker geïsoleerd, dat wel

Hybride warmtepomp kent meerdere smaken

Podcast met Doekle Terpstra: ‘méér middelen naar bedrijfsscholen’

Daikin vernieuwt Perfera-airco