fbpx
Nieuws

Verplichting CO-sensor in cv-ketel

Minister Schippers (VWS) gaat op Europees niveau actief inzetten op het verplicht stellen van CO-sensoren in alle cv-ketels. Ketelfabrikanten zouden allemaal hun gastoestellen uit moeten rusten met een interne koolmonoxide-sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat het toestel stopt met het produceren van rookgassen wanneer een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gemeten.  Inmiddels heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid op verzoek van Schippers de aanbeveling bij de Working Group Gas Appliances gepresenteerd. Bij deze bijeenkomst waren alle lidstaten van de EU, de Europese Commissie en Europese branche-organisaties vertegenwoordigd. Dit verplichtingstraject gaat minimaal een jaar duren.

Op dit moment heeft enkel Vaillant een dergelijke sensor toegepast op het nieuwste toestel dat dit stookseizoen op de markt komt, de EcoTEC Exclusive.De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) adviseert in haar onderzoeksrapport fabrikanten van ketels en rookgasafvoersystemen om extra veiligheidsmarges in te bouwen, om het aantal ongelukken rond het dodelijke gas terug te dringen. Naast de sensor wordt ook de concentrische rookgasafvoer genoemd. Inmiddels is deze afvoer door fabrikanten, verenigd in Rogafa, als nieuwe norm gesteld.

Meer stops

Consumenten kunnen wel externe koolmonoxidemelders aanschaffen en plaatsen. Ook zijn er zogeheten CO-stops op de markt; dit zijn apparaten die bij een te hoge gemeten concentratie het cv-toestel van de netstroom afhalen, en dus uitschakelen.

7 reacties op “Verplichting CO-sensor in cv-ketel

 1. Mvh schreef:

  Jammer dat de meeste gevallen die ik mee maak buiten de ketel beginnen.

 2. Michel schreef:

  Klopt Mvh, de bedoeling is goed maar de praktijk is anders.

 3. Jan Oosenbrug schreef:

  Erg jammer dat de politiek altijd jaren achter de feiten aanloopt.
  Weg met de beunhazen!
  De erkenning moet weer worden ingevoerd.
  Maar wie controleerd wie?

 4. Sjaak schreef:

  een CO sensor in gesloten cv-ketels ? wie verzint zoiets?
  door de verbrandings waarde aanpassing van ons aardgas is een O2 sensor nodig die kan ook de CO warde bepalen

  goede erkenningsregeling , die overigens al jaren bestaat met controle en voorlichting is veel beter
  advies aan de minister; vrijheid blijheid is ook niet alles

 5. I.Haan schreef:

  Al dat gezanik over een erkenings regeling, want zouden bedrijven met veel personeel aan ieder monteur de eis stellen dat hij erkend is , of is dit alleen maar nodig voor de man die toch maar met zijn voeten op het bureau hangt?

 6. Frans schreef:

  zolang het prijsverschil van cv ketels, via het internet vs met korting bij de groothandel te klein is, (überhaupt verkrijgbaar is) zal een doe-het-zelver of beunhaas het blijven proberen. Veel mensen hebben immers meer schrik van electra dan van gas. En ik denk dat de meeste CO problemen ontstaan door open verbrandingstoestellen (vooral geiser, gevelkachel).

 7. Erwin schreef:

  Mooi al dat commentaar op “beunhazen” en zzp-ers die goedkoop ketels kunnen kopen waardoor ze het werk niet goed zouden doen???
  Volgens mij lees ik altijd dat de meeste ongeval en met koolmonoxide veroorzaakt worden bij instellingen of woningcooperaties en die werken toch echt met grote “gerenomeerde” “erkende” bedrijven.
  Misschien moeten die eens naar een kleine zelfstandige gaan die wel hart voor de zaak en de klant heeft en voor zijn bedrijf en dus inkomsten wel goed nadenkt en de werkzaamheden goed doet in plaats van een stikker op een ketel te pakken en snel weer verder gaan want we moeten zoveel ketels op een dag doen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.