fbpx
Nieuws

Verplichte aov terug naar tekentafel

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers zal nog jaren op zich laten wachten. Aan het huidige voorstel zitten te veel haken en ogen en dus wil minister Wouter Koolmees met een schone lei beginnen.

Er is veel over te doen: zzp’ers die zichzelf vanwege de hoge kosten niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar in de financiële problemen komen als ze door een val van het dak niet meer kunnen werken. Slechts drie op de tien zzp’ers in de bouw heeft volgens het CBS een aov afgesloten. In de installatiesector werken zo’n 16.000 zzp’ers.

In bescherming nemen

Veel partijen willen zzp’ers tegen zichzelf in bescherming nemen door hen te verplichten zich te laten verzekeren, net zoals werknemers verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Ook branchevereniging Techniek Nederland is voorstander van een verplichte aov voor zzp’ers. Veel zzp’ers willen hier echter niks van weten: zij vinden dat zij als ondernemer het recht hebben zelf een keus te kunnen maken.

Vorig jaar werd hierover een knoop doorgehakt door werkgevers- en werknemersorganisaties: er zou een verplichte aov voor zzp’ers moeten komen, met een maximale uitkering van 1.650 euro bruto per maand.

Te complex

Maar in een haalbaarheidsstudie komt de belastingdienst nu tot de conclusie dat de plannen zoals ze op papier stonden bijna onuitvoerbaar zijn. Zo is het lastig om te bepalen wie nu precies wel en precies niet onder de regeling valt. Daarnaast is er simpel onder het zzp-schap uit te komen door iemand een nulurencontract aan te bieden. “In zijn totaliteit kan de Belastingdienst de groepen niet afbakenen”, aldus de fiscus in het rapport.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat daarom nu weten te kiezen voor “een andere aanvliegroute”, waarvan het hoe dan ook nog jaren kost om die “van tekentafel naar praktijk om te zetten”.

Ook zelfstandige met personeel

Een eerste aanzet van die nieuwe aanvliegroute heeft Koolmees echter al wel gemaakt. En daaruit blijkt dat hij iedereen in de regeling op wil nemen die aangemerkt kan worden als ‘winstgenieter’. Dat betekent dat straks ook zelfstandigen mét personeel binnen de definitie vallen en verplicht verzekerd moeten worden. Techniek Nederland heeft ook een wensenlijstje, zegt woordvoerder Dick Reijman. “Wij vinden dat maatwerk mogelijk moet zijn. Daarbij denken wij aan bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een korter of langer eigen risico en variatie in de dekking.”


9 reacties op “Verplichte aov terug naar tekentafel

 1. jos schreef:

  Er moet een garantie zwart op wit komen dat op moment van uitkering bij langere arbeidsongeschiktheid ook daadwerkelijk het bedrag aangegeven in de polis wordt uitgekeerd over de periode van arbeidsongeschiktheid en niet zoals in de kleine lettertjes staat vermeld dat de verzekeringsmaatschappijen op een zeker moment al het uitkeringsbedrag gaan afbouwen .Veel zzp,ers betalen jarenlang premie , maar op het moment dat men arbeidsongeschiktheid wordt zijn verzekeringsmaatschappijen al bezig met de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden , om maar zo snel mogelijk minder te behoeven uit te keren .Veel zzp,er voelen zich daarom in de mailing genomen, vertrouwen is weg en hebben hun arbeidsongeschiktheid-verzekering opgezegd en nemen zelf risico, want met een polis hebt je vaak tegenwoordig ook al een hoog eigen risico in de polis vermeld .Zelfde geldt voor ziektekostenverzekering . er wordt een mooier beeld geschetst, dan werkelijkheid vertoont , vaak worden veel kosten alsnog weer verhaald ,onder het mom van, dat valt nu net niet even onder uw verzekering .ZZp,ers betalen tegenwoordig veel teveel in verhouding aan premie in de vorm van solidariteits-premie .Iedereen in Nederland die niet verzekerd is daar betaal je als zzp,er voor mee en die verzekeringspremies zijn afgelopen jaren absurd gestegen .

  • Gerard Sikkes schreef:

   Klopt betaalde bij de Amersfoortse €800 per maand tot ik door een mishandeling in de problemen kwam gaven de mannen niet thuis na 2 jaar werd ik door een arts goed gekeurd met de woorden u heeft niets gebroken . €100.000 totaal aan premie betaald !! Ik heb zelf naar een behandeling(dry neadling)gezocht en ben voor 70% van mijn pijn af . Mijn eerste en laatste ervaring met aov is hoe groter de verzekeringsmaatschappij hoe slechter je af bent ,Ik heb nu aov van de ZBO bouw Is een betere constructie

 2. jan schreef:

  het is absurd dat er een verplichting komt om een zelfstandige een aov aan te smeren.
  een zzp-er in de installatiebranche betaald dan al gauw 700-800 euro permaand aan de aov.
  daar komt dan nog bij dat de 1e maand een eigen riscico is , dus niet wordt uitbetaald van af de 1e dag van melding.
  wanneer ben je nou langer dn een maand ziek.
  zo’n verzekering zou niet meer mogen kosten dan 100-200 per maand en bij de 2e dag moeten kunnen uit betalen. en dan nog een verzekering op vrijwillige basis.

 3. Cock schreef:

  Na 8 jaar geld in een put gegooid te hebben voor een commerciële AOV heb ik sinds een jaar een AOV via zelfstandige bouw. Even globaal de regels (uit mijn hoofd). Lage instapdrempel en een betaalbare maandpremie. Werkt prima. Wordt je ziek en moet er uitgekeerd worden, dan ontvang je een schenking uit de algemene pot. Het geld dat niet uitgekeerd wordt aan zieke collega’s komt op een aparte eigen spaarrekening. Dit geld is en blijft van jou. Wordt je arbeidsongeschikt na je 60e dan ontvang je de schenkingen tot je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt heb.

  • jos schreef:

   Beste Cock,

   Deze reactie klinkt goed! >Bij veel verzekeringsmaatschappijen wordt je na je 60e jaar uit de verzekering gegooid , want dan lopen ze als verzekeraars te veel risico. Het gekke is ,de laatste jaren gaan we steeds meer inzien als zzp, ers dat we jarenlang ge/mis bruikt zijn om zakken te vullen van alles en iedereen in de maatschappij, vaak zijn het oud politici die plaatsnemen in een raad van bestuur van verzekeringsmaatschappijen om even nog te cashen tegen absurde bedragen. Beetje meelullen en zakken vullen . Echt werken is voor het klootjesvolk toch?

 4. de echte installateur schreef:

  wat een bullshit, ik sta ook nooit “op een dak”
  was blij dat ik van deze dure nutteloze verzekering af was ( aangesmeerd ivm hypotheek )
  in een crisis zijn er ineens ontzettend veel “arbeidsongeschikten” en kun jij als wel werkende meer premie gaan betalen, buiten de al enorme kosten door woekerwinsten van verzekeringsmaatschappijen
  dit noemen wij in dordrecht “mee eters” ( net als die lui van de BIZ )
  en de top van de diverse verzekeringsmaatschappijen maar graaien en graaien.
  walgelijk dat ze dit verplichten.
  en wie denken dat ze daar over kunnen beslissen ?
  juist (om je kapot te lachen, of eerder om te janken eigenlijk..)
  de werkgevers waar ik nooit ook maar iets mee te maken heb (gehad) ik ben al 40 jr zelfstandig en de werknemers organisaties, wat een aanfluiting, het gaat hier namelijk NIET om werknemers !!!
  En dan dat onzin verhaal “dat onze leden er om vragen”
  het gaat juist om de mensen die GEEN lid zijn die ze hier ongevraagd en ongewild mee opzadelen.
  ik vermoed dat een paar verdwaalde NEP zzp ers van post nl per ongeluk hebben gezegd dat ze dit wilden
  want de echte ondernemer / zelfstandige moet kotsen van deze gang van zaken
  aub niet ons dingen aansmeren die we niet willen !! ik denk nog even aan het deutsche bank drama, ook zeer ongewenst overgezet.

 5. de echte installateur schreef:

  minister Koolmees moet nodig “gesensibiliseerd” worden maar bij voorkeur een “functie elders” krijgen.
  als je zo onhandig bent om mensen ongewenst met kosten op te zadelen die niets opleveren dan moet je gauw vertrekken denk ik, geen inzicht in de materie deze man, totaal NIET.
  En dan ook nog een tweede ronde willen gaan doen, het is te zot voor woorden.
  Hoe kan je uberhaupt met werkgevers en met vakbonden om te tafel gaan terwijl de echte zelfstandige NIETS maar dan ook NIETS van doen heeft met deze partijen,
  en techniek nederland gaat me ook steeds meer tegenstaan, ma ja wat wil je, ex vakbondsmannetje,
  a technisch tot en met

 6. stop de mee eters schreef:

  niks tekentafel, naar de papiervernietiger er mee

 7. Jan schreef:

  Gewoon in een broodfonds, wat je per maand inlegt blijft van jezelf, hier worden de ziekte gevallen van uitgekeerd,
  Een ondernemer meld zich niet zomaar ziek, ziekteverzuim in het fonda waarin ik ineg is zeer laag, na twee jaar in het fonds

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.