fbpx
Nieuws

‘Verplichte aov voor zzp’ers’

Het kabinet heeft samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de SER een principeakkoord gepresenteerd over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel. Als dit akkoord werkelijkheid wordt, moeten zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoe het plan praktisch moet worden ingevuld, is nog niet bekend. Volgens het kabinet worden de afwenteling van kosten en risico’s op de samenleving verminderd. Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid voor uitzonderingen, bijvoorbeeld als er al beter passende arrangementen bestaan.

ZZP Nederland is niet blij met de maatregel: “Wij weten dat een verplichte aov voor zzp’ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen”, schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

Daarnaast moet het pensioen persoonlijker worden, doordat de opbouw meer gaat aansluiten bij de premie die mensen inleggen. Het moet ook sneller aangepast kunnen worden aan de economische situatie; sneller verhogen in goede, sneller verlagen in slechte tijden. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 zou de leeftijd dan minder hard stijgen dan tot nu toe het geval was. Ook komt er tijdelijk meer ruimte om eerder te stoppen met werken. Werknemers en werkgevers kunnen onderling afspreken dat een werknemer tot drie jaar eerder met pensioen gaat. De werkgever kan dan het inkomen van de werknemer helpen overbruggen tot de AOW-leeftijd is bereikt, terwijl de werknemer deels kan putten uit zijn pensioen. Wel blijft het financieel aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers om door te werken.
Overigens gaan de sociale partners en het kabinet onderzoeken of het mogelijk is mensen te laten stoppen met werken na 45 jaar. Het onderzoek moet volgend jaar zijn afgerond en heeft betrekking op zware beroepen.

6 reacties op “‘Verplichte aov voor zzp’ers’

 1. jos schreef:

  Naast het zware belastingpakket , dat de kleine ondernemers, de zzp,ers al jarenlang over zich heen hebben gehad over zich heen hebben gehad ,moet er nu ook nog weer een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering bij , net nadat de meeste kleine ondernemers , deze giga dure oplopende verzekeringen de afgelopen jaren hadden opgezegd , mede ook nadat velen hun vaak zwaar verdiende pensioenvoorzieningen hadden zien vervliegen na het inklappen van de aandelenbeurs in 2008( crisistijd) .Vele ondernemers zijn daarom erg wantrouwend geworden ten opzichte van banken/verzekeraars, ze beloven veel en als het dan economisch misgaat , neemt men geen verantwoording /risico, en is het opgebouwde pensioen grotendeels weg.Tijden kunnen veranderen Meneer, Mevrouw wordt er dan doodleuk gezegd .Mogen zzp,ers nog wel wat netto overhouden van politiek den Haag ?? vraag ik mezelf wel eens af .Midden en kleinbedrijf blijft de lopende plukkende portemonnee van politiek den Haag/banken /verzekeraars continue krijgen kleine ondernemers meer en meer belastingen en kosten in hun maag gesplitst , een zorgenloze toekomst opbouwen wordt steeds moeilijker .

 2. john schreef:

  Het is weer zo dat den haag inziet dat er veul kleine ondernemers en zzpers zijn die niks afdragen.
  Stelletje slapers 6 jaar geleden in de crisis tijd begonnen en toen kon je als je voor jezelf begon niet in je pension fonds bij blijven storten (ow jawel voor maximaal een 1 mocht het nog) schoot je dus geen flikker mee op.

  En nu komt heel het pensionfonds in de problemen mee de knaken word te duur en wie zijn er dan weer wel goed genoeg??? en mogen er dan gedwongen verplicht aan gaan bijdragen juist degene die ze toen niet wilden.

  Nou heren in den haag vergeet het maar dat jullie ook maar een cent van mij krijgen, daar wil ik wel een recht zaakje aan wagen. Ik bepaal godverdomme zelf wel hoe ik mijn oude dag regel heb ik jullie niet voor nodig!

  Zou niet meer als normaal zijn dat die kutte in den haag dan ook ff de 6 jaar die ik mis dan ff mee terugwerkende kracht bijstorte.

  Van mij geen cent meer voor die graaiers daar!

 3. jos schreef:

  Beste Sjon,

  Wees blij dat John durft te reageren ,en z,n onvrede durft te uiten , vele van ons zzp,ers staan iedere dag op en werken in een soort van geprogrammeerde robotflow
  als werkslaaf van deze meer en meer geldverslindende maatschappij zonder voor hun mening durven uit te komen .
  Pensioen moet je tegenwoordig zien als een verplicht opgelegde loterij voor werknemers(zzp,ers kunnen kiezen) door de staat ten gunste van de staat . Je zet geld in , vreemden gaan met je geldinleg speculeren in aandelen ,om je geldinleg proberen te vermeerderen ,lukt dit niet of maak je winst dan worden er sowieso beheerkosten pensioenfonds en belastingen voor de Staat ingehouden .Uiteindelijk wordt je er zelf netto niet veel beter meer van, zeker de laatste deccenia niet meer , aandelen beurzen zijn geklapt waardoor grote bedragen zijn vervlogen(ingelegde bedragen zijn niet gegarandeerd voor de toekomst) en de rente is zero . Wat je dan ooit aan pensioen nog ooit uitgekeerd krijgt , komt bij je inkomen waarover je dan vaak ook nog weer belasting over moet betalen .Dagelijks zijn duizenden medewerkers van pensioenfondsen zzp,ers aan het benaderen nog meer geld in te leggen .Ik zou zeggen, trap er niet meer in .Als zzp,er kun je beter je vermogen (indien je nog nettowinst over houdt tegenwoordig ,eindejaars??, omzetten in onroerend goed b.v. een eigen huis , dan weet je zeker dat je vermogen voorlopig nog zo lang mogelijk even van jezelf blijft .Pensioenfondsen zijn er alleen maar om duizenden mensen een baan te verschaffen , de managers en directeuren pensioenfondsen en tussenpersonen zoals de banken van een vette bonus te voorzien, en de belastingdienst/de staat te spekken .

 4. de echte installateur schreef:

  helemaal eens met alle bovenstaande reacties,
  ik heb ook mijn verzekering juist opgezegd in de crisis “omdat MEN er meer gebruik van maakte” volgens mijn delta lloyd verzekering tussenpersoon.
  afijn met andere woorden omdat andere helt van nederland ineens “arbeidsongeschikt” was moest ik meer gaan betalen, wat niet afgesproken was.
  wel was afgesproken dat je meer ging betalen als je ouder werd,
  na jaren zwoegen en krom liggen voor deze verzekering heb ik deze dus meteen opgezegd na dit voorval. een weldoordachte keuze !! en ben er elk jaar nog blij mee dat ik het deed, deze verzekering overigens ook ooit opgedrongen gekregen i.v.m. hypotheek, die nu ten einde is (hoera, meteen van deutsche bank verlost !! )
  maar waar bemoeien die ambtenaren zich mee eigenlijk ?
  we zijn toch niet voor niets zelfstandig ??
  het is te belachelijk voor woorden !
  ze moeten maar iets regelen voor die nepzelfstandigen die voor o.a. post nl werken
  en maar 1 of 2 klanten hebben !!
  ik ben hier zeer kwaad over, 1 eikeltje roept een paar keer iets en heel regelgevend
  nederland loopt er achteraan.
  ik ben nu bijna 50 en ik wil echt geen pensioen meer nu en beslist ook GEEN AOV.
  als het doorgaat dan richt ik een buitenlandse bv op en als dat geen oplossing is dan
  stop ik helemaal met werken.
  ik ga niet voor NOG MEER mee ETERS werken !
  te gek voor woorden dat men zoiets belachelijks uberhaupt durft voor te stellen.
  denken ze dat wij een stel kleuters zijn of zo die geen aov kunnen afsluiten als ze dat echt willen ?
  praktisch is zon AOV. ook totaal onuitvoerbaar en mega duur natuurlijk.
  blijft ook de vraag of ik zowieso wel door de keuring kom en of ik er uberhaupt wel
  doorheen wens te komen.
  wat een stel debielen in nederland die ons met dergelijke zeer inkomens bepalende
  regelbrei en onzin opzadelt , ik ben hier superkwaad over.
  en als je de fnv belt zeggen ze dat ze er niks aan kunnen doen en dat sommige mensen er om gevraagd hebben (ze hebben maar ca20.000 zelfstandigen als lid hoorde ik.
  nou als je echt “zelfstandig” bent en lid van de FNV dan kun je je beter afvragen of wel spoort en of je niet beter gewoon weer voor een baasje kunt gaan werken.
  ik ga nu stoppen, mijn bloed kookt en anders wordt dit toch maar verwijdert.

 5. jos schreef:

  Beste Echte installateur.

  Vele mensen met je begrijpen dat je bloed kookt op dit moment, zoals bij vooral vele kleine ondernemingen , alleen politiek den Haag begrijpt nog steeds niet dat we eigenlijk al 1 minuut over twaalf zijn en dat vooral het Midden en Klein bedrijf niet eindeloos belast en op kosten gejaagd kan blijven worden .Vooral de linkse politieke stroming en dat weet iedereen In Nederland , denkt dat o.a. ZZP,ers eindeloos leeggemolken kunnen blijven worden om alle financiele gaten in de begroting te kunnen blijven opvullen en willen liefst Nederland vol laten stromen met nog honderden duizenden immigranten die merendeel nergens aan bijdragen maar wel claimen. Volstrekt absurde en onbetaalbare dwaasheid ,want veel Zelfstandigen Zonder Personeel , zijn inmiddels Zelfstandigen Zonder Portemonnee geworden of aan het worden , nu beginnen ze weer de discussie over rekeningrijden , staat nog even in de koelkast en dan kunnen we straks deze vorm van belasting ook weer verwachten , want ze blijven tekort komen ,met nog meer instroom van mensen , waar is het eind??

  Nederlandse bedrijfsleven is financieel uitgeput en overbelast geraakt ,letterlijk en figuurlijk met daarnaast honderden duizenden gezinnen met een modaal bruto inkomen van 2700 euro die nu al niet meer maandelijks rond kunnen komen .

  Gaat goed he, Politiek den Haag?? De meeste hardwerkende Nederlanders weten inmiddels beter .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.