
Airconditioningsystemen met een koelvermogen van meer dan 12 kW moeten voortaan elke 5 jaar worden gekeurd door een hiervoor opgeleid deskundige.
De EPBD-keuring van airconditioningsystemen wordt op 1 december 2013 van kracht en is verplicht voor gebouwbeheerders. Dit zorgt voor energiebesparing, minder CO2-uitstoot en een optimaal werk- en verblijfsklimaat. De eerste installaties – tot 45 kW met een bouwjaar van 10 jaar of ouder – moeten uiterlijk 31 december 2014 gekeurd zijn.
Volgens AgentschapNL krijgt de energiecomponent van airconditioningsystemen van veel gebouwbeheerders weinig aandacht. Veel systemen staan niet optimaal afgesteld of sluiten niet aan bij de koelingsbehoefte van een gebouw. De nieuwe keuringsverplichting brengt hier verandering in. “Gebruikers werken in een veilig, gezonde en comfortabel gebouw als de airconditioning bedrijfszeker, veiliger en energie-efficient is. Bovendien gaan de exploitatiekosten van het gebouw omlaag. Een goed afgesteld airconditioningsysteem bespaart al snel 10 tot 30 procent op de jaarlijkse energiekosten. De kosten van een keuring zijn daardoor snel terugverdiend.”
Verplichte diploma’s deskundigen
Om de keuringen uit te mogen voeren, hebben deskundigen zoals installateurs, een diploma EPBD-A Airconditioningsystemen of een EPBD-B Airconditioningsystemen nodig. De EPBD onderscheidt verschillende klassen van airconditioneringinstallaties:
- Klasse 1-installaties – airconditioningsystemen tussen 12 kW en 45 kW. Hier voldoet een diploma EPBD-A.
- Klasse 2 en 3 – airconditioningsystemen groter dan 45 kW. Hiervoor is ook een diploma EPBD-B vereist.
Wie het diploma categorie 1 koelinstallaties heeft behaald na 1 januari 2010 is voorlopig vrijgesteld van het behalen van het diploma EPBD A. Zo nodig moet hij nog wel het diploma EPBD-B behalen. Dat kan vanaf 1 januari 2014. Actuele informatie over EPBD-diploma’s is te vinden op www.aircokeuring.nl.
Kansen voor installateur
Bij de keuring kan de deskundige de gebouwbeheerder ook nuttig advies geven. Advies over mogelijke verbetering of vervanging van het airconditioningsysteem, of over alternatieve oplossingen. Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de naleving van de keuringsverplichting.
Europa
De EPBD-keuring van airconditioningsystemen is de Nederlandse invulling van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen. De herziene EPBD-richtlijn uit 2010 verplicht EU-landen om maatregelen te nemen die de energieprestatie van gebouwen verbeteren.
Wat zitten toch ze te slapen bij de overheid, alle gebouw aspecten die geen direct gevaar opleveren hebben een verplichte keuring door deskundigen, EPA-W en U ennu de airco.
MAAR alle GAS en ElEKTRISCHE INSTALLATIES NIET !!!
veel levernaciers van airco installaties zijn NIET erkend, dat gevaar is veel groter!
@JKBoks
Naar mijn mening is er al JAREN een verplichting om de gas, water en elektra installatie te keuren bij oplevering.
en voor de elektrische installatie bestaat al jaren een herkeuring
Hoe dit precies zit voor gas en water durf ik niet te zeggen.
[…] en gebruikers van airconditioningsystemen zijn als sinds eind 2013 verplicht hun systeem 1 keer per 5 jaar te laten controleren. Dit geldt voor alle systemen met een […]