fbpx
Nieuws

Verroeste gasleidingen verplicht vervangen

Verroeste gasleidingen verplicht vervangen

Verroeste gasleidingen blijven Lelystad in de greep houden. Nu hebben opnieuw 551 huishoudens een brief ontvangen waarin zij opgedragen worden binnen een maand hun mogelijk verroeste gasleiding te vervangen.

 

 

De ongecoate stalen gasleidingen, zonder mantelbuis, zitten verwerkt in de betonvloeren en in de kruipruimtes van woningen in de wijk De Botter die voor 1986 zijn gebouwd, zo meldt omroep Flevoland. De gemeente draagt bewoners op om binnen een maand op eigen kosten de leidingen te laten vervangen door een erkend installateur. Huiseigenaren zijn vanaf de meter zelf verantwoordelijk voor de staat van de gasleidingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de leidingen roesten. Dit kan lekkage en zelfs ontploffingsgevaar opleveren. Woningcorporatie Centrada denkt dat de kans groot is dat ook 300 huurwoningen in de wijk een renovatie van de gasleidingen staat te wachten. Voor 1986 was het toegestaan om stalen gasleidingen zonder mantelbuis aan te brengen.

 

Langslepende kwestie

Verroeste gasleidingen houden Lelystad al langer in de greep. In 2010 heeft de gemeente bewoners bewoners van oude woningen al op het hart gedrukt de stalen leidingen te laten inspecteren op mogelijke lekkage. Aanleiding was toen een steekproef van TNO bij oudere woningen.  De afgelopen jaren moesten huiseigenaren in De Schans, Karveel en De Stelling al verplicht hun gasleidingen laten vervangen. In totaal zijn de inpandige gasleidingen van 2800 woningen al vervangen, zo meldt de regionale omroep. 

 

gasleiding verroest2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.