fbpx
Nieuws

Vers kapitaal voor slim zonneraam

Physee, de Delfste ontwikkelaar van het stroomopwekkende raam SmartSkin heeft in een financieringsronde 4 miljoen euro opgehaald bij drie durfinvesteerders en een Duitse projectontwikkelaar. In een tweede ronde moet daar nog extra kapitaal bijkomen.

De vinding van Physee bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwbeheersystemen aan te sturen. Zo kunnen gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten.

Slim glas in Dura-pand

Ferdinand Grapperhaus, directeur van Physee: “Wij zijn onze nieuwe aandeelhouders zeer dankbaar voor het vertrouwen. Samen gaan wij het verschil maken door deze impactvolle technologie op te schalen.” Een van de nieuwe aandeelhouders is de Duitse projectontwikkelaar DWI Grundbesitz. Dat bedrijf zal de uitrol van het SmartSkin-concept in Duitsland begeleiden.

Onlangs werd ook bekend dat Physee zo’n 510 vierkante meter gevel van het nieuwe Dura Vermeer Inspiration Centre in Utrecht heeft voorzien van SmartWindows. De gevels zijn gebouwd door Blitta, het triple glas is van AGC Glass Europe.

Meest innovatieve onderneming

Physee werd in 2014 opgericht en bij het bedrijf werken inmiddels zo’n vijftig mensen. Naast de Smartskin-gevel heeft Physee twee transparante coatings voor op glas ontwikkeld: De PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor kasplanten 7% sneller groeien. De POWER+-coating wekt elektriciteit op uit zonlicht. In 2019 werd het bedrijf door de Kamer van Koophandel uitgeroepen tot de meest innovatieve onderneming van Nederland.

4 reacties op “Vers kapitaal voor slim zonneraam

 1. G. Westen schreef:

  Ferdinand Grapperhaus directeur/ Klopt dat wel? Naamgenoot van de minister?

 2. Waldemar Zeldenrijk schreef:

  Die naam staat niet zo maar vermeld in het leesstuk.

  In afwachting van reactie!

 3. G schreef:

  super slim wil ik ook wel zulke ramen goed voor klimaat kan niet wachten .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.