
Flamco en HSF gaan participeren in de proefopstelling van een waterstofnet bij The Green Village van de TU Delft. Dit versterkt het onderzoek naar waterstof als duurzame energiedrager.
De twee bedrijven zien waterstof als een veelbelovende, alternatieve energiebron voor het verwarmen van woningen. Waterstof stoot, mits groen opgewekt, geen CO2 uit. Om waterstoftechnologie op een veilige en toegankelijke manier toe te passen, is verder onderzoek en ontwikkeling nodig. Stichting Green Village heeft een platform met praktijklocatie om duurzame innovaties in bestaande woningen te onderzoeken en testen. Naast de TU Delft participeren diverse bedrijven, overheden en onder andere netbeheerders in het platform.
Bij The Green Village wordt onder andere onderzocht of het huidige aardgasnetwerk geschikt kan worden gemaakt voor de transport van waterstof.
De politiek zet Nederland op het verkeerde been met het mantra “Nederland moet van het gas af”. Wij kunnen er niet op vertrouwen dat politici goede oplossingen kiezen. Het klimaatakkoord hangt aan elkaar van de onbewezen aannames (EV en waterpomp worden steeds goedkoper, de wereld volgt het Nederlandse voorbeeld, Nederland gaat geld verdienen aan klimaat, Russisch gas is fout, elk huis is geschikt voor een warmtepomp, warmtepompen worden vanzelf stiller, het waait altijd en anders schijnt de zon etc).
Het klimaatakkoord is los zand en iedereen met verantwoordelijkheidsbesef zou het moeten afwijzen.
Ik denk dat dat inderdaad waar is. Dat mantra is misleidend. Groot probleem bij de inzet op all electric is de opslag/buffering van energie. Meermalen is al uitgerekend, dat de all electric er toe leidt, dat bij massale opstelling van zon en wind de grote aabod-pieken problemen op het net veroorzaken EN de grote dalen de inzet van toch weer extra gascentrales of kerncentrales noodzakelijk gaan maken om al die warmtepompen van electriciteit te voorzien. Waterstof kan wat dat betreft voor althans een deel van het probleem een oplossing zijn,
Graag wil mijn 2 centen toevoegen:
1) bij waterstof zou ik liever de term “energiedrager” willen gebruiken dan “energiebron”.
2) natuurlijk klopt er niets van het huidige (of toekomstige) klimaatakkoord. Maar er gebeurt wat in een richting die hard nodig is.
Misschien als we allemaal (een utopie, ik weet het.) proberen om op een positieve manier de doelstellingen van het akkoord te helpen bereiken er dan toch nog “iets” goeds van komt.
U bent hierbij uitgenodigd.
Duitsland heeft rond de 800 miljard euro uitgegeven aan windmolens en zonnepanelen, maar heeft nauwelijks CO2 reductie gerealiseerd. In Elsevier lees ik dat achter elke windmolen een fossiele centrale staat. Duitse onderzoekers geven aan dat het in heel Europa windstil kan zijn.
Kortom, wij redden het niet zonder centrales die ons van stroom voorzien. Windmolen en zonnepanelen kunnen ons geen 100% dekking geven.
Een ander belangrijk principe is dat Nederland in zijn eigen stroom moet kunnen voorzien.
Toch willen politici van o.a. GL en D66 alle centrales sluiten. Kerncentrales, die door sommigen gezien worden als de sleutel tot de oplossing, zijn niet bespreekbaar. Over de kosten van het klimaatakkoord mag niet gesproken worden. Een motie van FvD hierover werd afgewezen.
In dit politieke klimaat is elke poging om tot de beste oplossing te komen bij voorbaat kansloos.
Het klimaatakkoord is slecht onderbouwd en veroorzaakt onrust onder de bevolking. Verder zal het ons veel kosten. Dat betekent opnieuw hogere lasten. Een warmtepomp heeft immers geen terugverdientijd, ondanks dat dit gesuggereerd wordt.
Het is goedkoper om arme landen te helpen met milieumaatregelen dan om elk huis te voorzien van een warmtepomp. De politiek moet de goedkope oplossing nemen.
Beste Peter,
Goede reactie , zolang de Nederlandse bevolking niet wil inzien dat Nederland een andere eigen politieke koers/beleid moet gaan varen meer onafhankelijk van de EU-kermis en toch iedere keer weer blijft stemmen op de gevestigde linkse overmacht , zullen de hardwerkende Nederlanders overal de hoofdprijs in de vorm van belastingen voor blijven betalen en zal Nederland te EU gericht worden bestuurd .De politiek heeft vooral door overbevolking een te grote overmacht gekregen op ons dagelijks leven en welzijn in vergelijking met weleer. Toelating Waterstof (in mengvorm) als brandstof zal afhankelijk van welke politieke partijen komende verkiezingen gaan winnen .Ik hoop dat de meerderheid van Nederlandse bevolking nu eens verstandig kiest .