fbpx
Nieuws

Vervuilde pomp haalt energie-eis niet

Vervuilde pomp haalt energie-eis niet

Nieuwe, energiezuinige circulatiepompen met permanentmagneet-motoren halen de afgesproken energieprestaties niet, wanneer geen vuilafscheider in de installatie is geplaatst.

 

 

Hiervoor waarschuwt pompfabrikant Xylem, bekend van onder meer de merken Lowara en Flygt. Het aankoeken van magnetiet (vervuiling van het installatiewater) aan de permanent magnetische rotor kan ervoor zorgen dat de zuinige pompen meer energie verbruiken dan nodig, en daarmee niet meer voldoen aan de Europese ErP 2009/125/EC. Sinds begin 2013 gelden scherpere regels voor het energieverbruik van pompen. Daardoor zijn pompenfabrikanten massaal overgestapt naar zuinige pompen met ECM-technologie en permanentmagneetmotoren, die gekoeld worden met het rondgepompte water.

 

Oude pompen

Per 2015 worden de eisen wederom aangescherpt. De nieuwe pompen verbruiken aanzienlijk minder energie dan hun voorgangers, mits magnetiet niet aankoekt in de motor. Oudere pompen sloegen geregeld af, waardoor ze geen vuil aantrokken. Een vuilafscheider biedt soelaas, maar deze wordt lang niet in alle installaties toegepast. Spirotech, dat vuilafscheiders aan de man brengt, waarschuwt al langer voor deze bijwerking van de permanentmagneet-motor. Ook omdat steeds meer kunststof leidingsystemen worden toegepast, hecht magnetiet zich eerder en vaker vast aan magnetische delen van de pompmotor. Magnetiet ontstaat onder meer door corrosie aan componenten in de installatie, bijvoorbeeld doordat er lucht in de leidingen zit. Hier een uitleg.

 

Meer hierover in het augustusnummer van vakblad Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelig (proef)abonnement

 

 

 

2 reacties op “Vervuilde pomp haalt energie-eis niet

  1. herbert schreef:

    met een pomp is het al net zo als met een zuinige ketel. De ketel is zo goed als de installateur die hem aansluit, dus ook met oog voor de rest van de installatie en goede inregeling

  2. Mark schreef:

    Helemaal logisch.

    Alleen ik vraag me wel af, andere kosten gaan dus wel weer omhoog.
    Denk aan de installatie kosten, immmers er “moet” weer een gebruiks voorwerp toegevoegd worden aan/in de installatie. Maar ook de productie van de vuilafscheider kost energie en hoelang gaan deze dingen mee.

    En….. het bedrijf die het wel plaatst is duurder dan het bedrijf die het niet doet…
    Zou de klant het mereken op de energie rekening….?

    We wachten het wel weer af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.