fbpx
Nieuws

Verzekeraar gaat Gasketelwet niet afdwingen

11

Verzekeraars juichen de komst van de Gasketelwet van harte toe. Maar de strengere regels rondom de gasinstallatie gaat vooralsnog niet leiden tot aanscherping van de voorwaarden voor uitkering bij schade of ongevallen.

Per 1 oktober is de Gasketelwet in werking. Dit houdt in dat na een vrijblijvende periode van anderhalf jaar per 1 april 2022 werken aan gasgestookte installaties voorbehouden blijft aan hiervoor gecertificeerde vakmensen en bedrijven. Ketelbezitters die ongecertificeerde bedrijven of beunhazen aan hun ketel laten werken zijn vanaf dan strafbaar. Ook bedrijven kunnen vervolgd worden wanneer ze zonder de juiste papieren ketels installeren of onderhouden.

Ontbindende voorwaarde

Installateurs hebben altijd de hoop dat verzekeraars ontbindende voorwaarden koppelen aan woonhuisverzekeringen. Dit zou betekenen dat woningeigenaren een extra prikkel zouden krijgen om het door toestelfabrikanten voorgeschreven onderhoud door gecertificeerde vakmensen ook daadwerkelijk uit te voeren. Nu is het zo dat ondanks de verhoogde veiligheid en het betere rendement, veel ketelbezitters niet de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant naleven.

Fabrikanten van cv-ketels schrijven in hun voorschriften voor dat cv-ketels jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden moeten worden. Dit is bij hen wel een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op fabrieksgaranties.

Het Verbond van Verzekeraars is net als verzekeraar Achmea groot voorstander van certificering en kwaliteitsborging.

Minder schade, minder ziektekosten

“Hiermee worden installaties veiliger en gaat het minder vaak mis. Met als gevolg minder (vaak) schade en slachtoffers”, meldt woordvoerder schade Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars. De belangenbehartiger van verzekeringsbedrijven wil het volgen van de Gasketelwet stimuleren; niet afdwingen. “Op dit moment hebben wij van geen enkele verzekeraar het signaal ontvangen dat zij straks geen dekking bieden bij brand als deze ontstaat door een ketel die is gerealiseerd door een (niet-)erkende installateur. Het is aan de verzekeraars zelf om het beleid hierop te bepalen.”

Uitsluiting bij ernstige schuld

Ook bij Achmea, met onder meer Centraal Beheer en Interpolis de grootste woonhuisverzekeraar van Nederland, wordt de gecertificeerde installateur niet opgenomen in de voorwaarden. “Wel kennen de woonhuisvoorwaarden de uitsluiting dat schade niet verzekerd is die ontstaat door een ernstige mate van schuld”, zegt Arno Wolters, senior manager Schade Particulieren bij Achmea. Steeds zal aan de hand van de omstandigheden in een schade beoordeeld moeten worden of er sprake is van een ernstige mate van schuld van een verzekerde.

Gebrekkig onderhoud

Wolters benadrukt dat het ontbreken van een door de fabrikant voorgeschreven periodiek onderhoud geen reden om een schade-uitkering te weigeren. “Wel kennen wij de mogelijkheid om bij het vaststellen van de schadevergoeding in evidente gevallen rekening te houden met een eventuele matige staat van een cv-ketel. Wij kunnen in zo’n geval dan een aftrek op de schadevergoeding in rekening brengen.”

Overigens is het maar de vraag hoe en hoe streng de Gasketelwet gehandhaafd wordt. Het procescertificaat valt onder het Bouwbesluit, en dus onder de handhavingsbevoegdheid van de gemeente. Gemeenten lieten eerder al weten geen rol te zien in de handhaving. Dat zou betekenen dat enkel certificerende instanties in hun steekproeven toezien op naleving.

Check hier het dossier Gasketelwet op Installatie.nl

11 reacties op “Verzekeraar gaat Gasketelwet niet afdwingen

 1. Erik schreef:

  Als ik zonder rijbewijs in een auto ga rijden, dan ben ik niet verzekerd. En als ik zonder een bewijs van vakkundigheid een cv ketel installeer ben ik wel verzekerd. Terwijl ik hier ook andere personen mee in gevaar kan brengen. Maar dit is ook al een teken dat er weer niet goed wordt gecommuniceerd onderling. Iedereen doet zij eigen ding, en achteraf komt er geen eenheid in de regels. Wat zijn weer goed bezig in Nederland. We zijn bereid om het goed te doen, maar het heeft totaal geen nut. Waarom zouden we dan geld uit geven voor de cursus ? De beun de haas heeft achteraf het meeste verdiend, omdat deze toch alles aan de laars lapt, en nooit wordt gecontroleerd. Wat doet de Uneto VNI eigenlijk voor haar leden? Alleen maar contributie innen? Wat een slap zooitje !! De groeten !!!

  • Nick Hageveld schreef:

   Erik,
   welke beunhaas bedoel je ? Mijn ketel stond in brand door een erkent bedrijf die te beroerd was om de pakking van de brander te wisselen.
   Natuurlijk is de klant de l,l hoe zit het met prutswerk van grote bedrijven zijn deze dan aansprakelijk voor de schade ,,,,,,,,ja helaas nee het mooiste ze komen dan de ketel afkeuren dat hadden wij namelijk.
   Alle onderdelen zelf vervangen 320 euro schade sindsdien onderhoud zelf gedaan en wel ieder jaar en sindsdien nooit meer storing gehad de ketel draait nu al 12 jaar probleemloos, let wel afgekeurd door een erkent pruts bedrijf die 4 keer per week op tv komt met reclame voor duurzame energie op het dak, nu bij mij nooit meer.
   Maar wordt het verplicht voor de burgers zijn installateurs naar mij mening verantwoordelijk vanaf het moment als ze een sleutel in de hand nemen en NIET DE KLANT. Dus brand in de ketel is de verzekering van de installateur verantwoordelijk.

 2. MBO schreef:

  Kan mij in de reactie van Erik wel vinden. Wat vaak het gevolg is van de z.g.kwaliteitsnormeringen door z.g. gecertificeerd installateurs, dat verzekeringen hun premie omhoog gooien nadat er vaak ellende is gebeurd. Kijk maar naar de PV panelen, branden die altijd voorkwamen uit slechte installaties. Het zou beter zijn dat een verzekering de premie verlaagd als je de installatie elk jaar laat checken door gerenommeerde installatiebureaus. Maar vooralsnog mag de particulier diep in de buidel tasten om de “prutsbedrijven” zoals Erik ze noemt, te spekken.

 3. john schreef:

  He Ho stop mag ik jullie er op wijzen dat jullie deze grote prutsbedrijven zelf over de vloer gevraagd hebben (of je mot huren natuurlijk). Kijk toch om je heen er zijn tal van kleine installateurs welke hun vak wel verstaan en de tijd nemen om een ketel JUIST te onderhouden. En ja die zijn vaak wat duurder en staan niet op internet met leuke websites en lokprijzen voor onderhoud.
  Is ook deels je eigen schuld he voor een dupie ken je niet op de eerste rij zitten maar dat snappen sommige mensen nog steeds niet.

 4. Richard schreef:

  Zoals ik al eerder heb gezegd is dit proces gedoemd te mislukken
  je kan je vast de vorige geldklopperij certificaten wel herinneren, waarborg Brl enz
  Zolang er ketels verkocht blijven worden welke door particulieren gekocht kunnen worden is dit gedoemd te mislukken, maar uiteindelijk verzonnen door de grote bedrijven die de zzpers buiten spel willen zetten

  Daar wil ik het volgende tegen zeggen

  het is mislukt jongens 😉

  Ondanks dat je Techniek Nederland heeft geholpen ( welke jullie grote sommen geld betalen via een lidmaatschap) is het mislukt
  wat ook is mislukt is dat jullie je eigen vlees in het bedrijf goedkeuren en certificaten schenken en dat de zzper, die trouwens meer weet dan jullie deze niet buiten spel kunnen zetten
  om ze vervolgens daarna zelf te willen inlijven wegens personeel tekort

  jammer joh

  Europa is voor een vrije markt werking
  en zolang Europa er niet achter staat gaat het nooit werken

  ben trouwens zelf ook al jarenlid van de Uneto VNI , nu Techniek Nederland
  maar weet eigenlijk niet meer voor hoelang

  • Erwin schreef:

   Ben het met je eens de grote bedrijven hebben eindelijk hun zin. Eerst via ok cv proberen. Is een grote flop geworden . En nu hebben ze het vroor elkaar geholpen door hun eigen vereniging techniek Nederland. Ik ben trouwens ook lid van die club maar heb het zelfde. Ze doen voor de kleine ondernemer geen moer behalve contributie innen.
   Ik kan ook niet begrijpen dat ik eerst al mijn papieren heb gehaald en dat die nu niets meer waard zijn. Investering van een €10000,00
   Je bent eerst dokter en nu ben je niets meer.
   En als je dan hoort dat er klassikaal examen wordt gedaan vraag ik mij af wat de meerwaarde hiervan is .
   Ik vind het een grote farce en net zo’n flop als ok cv.

 5. Charlie schreef:

  Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen een certificering ben en het juist wel toejuich,
  Maar ook wij als kleine installateur met 3 man in dienst heb eerst geïnvesteerd in ok cv
  GVD dat heeft mij een paar duizend euro gekost om na een kleine twee jaar nietig te worden verklaard
  nu weer moeten investeren in Vakmanschap co wat steeds maar 5 jaar geldig is .
  Zolang je als particulier alles via internet kan kopen zal er niks veranderen, wie gaat nou controleren dat je zelf of beun een ketel plaatst alleen als het fout gaat en laten we eerlijk zijn hoe vaak gaat het nou echt fout, ik doe dit werk al meer dan 30 jaar en heb nog nooit meegemaakt dat er iets zo fout is gegaan dat er doden of gewonden zijn gevallen.
  Dus ik vind zoals de meeste MKB, ZZP enz enz dat de nieuwe wet niks gaat bijdragen aan de veiligheid of vakmanschap zoals bedoeld.
  Helaas weer mislukt!!!

 6. Installateur in ruste schreef:

  Gaan ze het wiel weer uitvinden ??
  In de jaren 70 moest een installateur een keuringskaart opsturen als er nieuwe installatie was gemaakt was om goedkeuring van inspektie van energiebedrijf te krijgen.hier kon dus een , handige harry niks plaatsen ivm verzekering.kreeg geen keuringskaart!!!!
  Totdat een of andere malloot (overheid) dit allemaal aan de kant gooit .en iedere handige harry laat klungelen verantwoording ligt bij eigenaar…..
  Inspektie wordt opgeheven en bouw en woningtoezicht moet dit gaan doen waar ze niet op zaten en zitten te wachten…en nu gaan ze een wet oprichten????? Terug bij het begin. Ze hadden het nooit vrij moeten geven….maar zo scheppen we weer wat banen voor paar pingquins (skinnyjeans puntschoen )
  De geschiedenis herhaald zich telkens .
  haal gewoon weer de keuringskaart terug en laat die door erkend instalkateur indienen bij energie bedrijf..klaar

  • jos schreef:

   Beste installateur in ruste.

   Je hebt helemaal gelijk dit heb ik zelf ook al diverse keren aangegeven op deze site .De keuringskaart terug !! Dit land is in 40 jaar zo verkloot ! , en ze gaan nog steeds maar verder .We zijn als meerderheid van de Nederlandse bevolking ongewild gekoppeld aan de EU en worden uiteindelijk helemaal wettelijk en financieel opgeslokt door deze EU . Grootste fout in de Nederlandse geschiedenis , met dank aan Politiek den Haag . Er zitten in Nederland ook teveel mensen op de verkeerde posities ,vaak rechtstreeks uit de schoolbanken of zonder praktijk ervaring gaan ze u en ik vertellen , hoe wetten moeten worden uitgevoerd .Terwijl de mensen die daadwerkelijk met veel praktijkervaring verstand van zaken hebben buitenspel worden gezet , die eigenlijk de beste bestuurders zijn .Er is in Nederland teveel sprake van vriendjespolitiek waar Nederland aan ten onder gaat. Zeker Techniek Nederland
   Certificering is echt baggerwerk geworden van een stel witte boorden zonder veel technische kennis en ervaring !!

 7. Patrick fiege schreef:

  Hallo allemaal.
  Waar ik bang voor ben is dat wij als erkende bedrijven volgens alle voorwaarde werken en daarvoor extra opleidingen en papieren nodig hebben. Meestal ook duurder personeel. Als deze wet niet gehandhaafd gaat worden voorzie ik dat het steeds moeilijker wordt voor erkende bedrijven de opdrachten tegen een normale prijs binnen te halen. Met mijn ervaring zie ik helaas dat veel mensen de keus toch maken voor de goedkoopste , en dit wordt denk alleen maar vervelender voor de erkende installateur.
  Patrick fiege

 8. Ed schreef:

  Mannen
  ouwehoeren over de EU regeltjes slaat nergens op
  voorzever ik het weet is het in de ons omringende landen
  niet mogelijke om als particuliere een ketel aan te schaffen
  laat staan aansluiten
  dus daar kan het dus (nog) wel

  en markt werking is de concurrentie van de installateurs dat is prima
  en de ZZP’er heeft het vertrouwde gezicht die ieder jaar in eigen persoon langs komt
  en niet een nummer van de mooie reclame bedrijven

  ik ben wel van mening om ons beroep te beschermen tegen prutsers
  ik kom regelmatig bij geïnstalleerde ketels het nodige tegen
  even door een bekende (prutser) een nieuwe ketel laten plaatsen zonder enige kennis
  oude rookgas afvoer laten zitten na 15 jaar bijv.
  want die ziet er nog goed uit bijvoorbeeld

  maar goed het blijft lastig als de neuzen niet de zelfde kant op staan
  ik had even de gedachte dat het nu wel gaat werken maar dat blijkt alleen al uit de reacties
  dat het nog niet het geval is
  ik wacht het af net als bij de cv O nee actie
  voor dat ik werkelijk ga investeren in een cursus
  ik hou het dus maar nog even bij de trainingen van de ketel leveranciers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.