
Achmea is de eerste grote verzekeraar die klanten korting wil geven in ruil voor privégegevens uit huis en auto, zoals bijvoorbeeld via de thermostaat. Dat werd vorige week bekend in een interview van Achmea-topman Albert Spijkman in het FD.
Nest
Tot de mogelijkheden behoren bijvoorbeeld het verzamelen van gegevens via een slimme thermostaat. Achmea zoekt hiervoor de samenwerking met Nest, dat in Nederland verwarmingsthermostaten en koolmonoxide-melders verkoopt. Door de data van deze apparaten te delen met de verzekeraar, komen klanten in aanmerking voor premieverlaging. Overigens ontkent Nest inmiddels de samenwerking met Achmea.
Veilig rijden
Een andere optie is het monitoren van het rijgedrag. Bij -volgens Achmea- veilig rijgedrag gaat de premie omlaag. De verzekeraar is hierover al in gesprek met TomTom. Op den duur zou het kastje meerdere functies kunnen krijgen, zoals het bellen van de wegenwacht bij pech of het waarschuwen voor onveilige situaties.
Klant beslist
Spijkman benadrukt in het interview dat de klant beslist over het wel of niet delen en dat Achmea niet van plan is de informatie met derden te delen. Bovendien wijst de verzekeraar erop dat klanten hierdoor gemotiveerd worden veiliger te leven en dat is ook in hun belang, aldus Achmea.
Ophef
Nadat het nieuws bekend werd, ontstond er veel ophef, met name over mogelijke privacyschending.
Gegevens delen/Crowdforcing > korting of boete? Privacy is een mensenrecht, geen koopwaar. https://t.co/YI6JoGYLmu
— Ben Schellekens (@benschllkns) 6 oktober 2015
Achmea wil dus dat je mensenrecht opgeeft voor wat korting… https://t.co/ok4PqoLVDC #mensenrechten #privacy #Achmea pic.twitter.com/qEtWv6x2Ov — Matthijs Pontier (@Matthijs85) October 5, 2015
Fairzekering
Een aantal kleinere verzekeraars werkt momenteel onder de naam Fairzekering al op deze manier. Wie hier een autoverzekering afsluit, krijgt een autostekker die precies het rijgedrag bijhoudt. Bestuurders kunnen zelf ook zien hoe ze het doen. Op basis van het rijgedrag krijgt een verzekerde aan het eind van elke maand een rode, oranje of groene beoordeling. Een groene score betekent 35% van de premie terug, oranje 10% en rood niks. Ook Polisvoormij en Whoosz! werken op een vergelijkbare manier.
Het is nog niet duidelijk of en op welke termijn de plannen van Achmea uitgevoerd worden.