fbpx
ISH 2021

Viessmann: ook monoblock op propaan

Viessmann schaart zich in het rijtje warmtepompleveranciers dat met een monoblock komt met koudemiddel R290 (propaan). De warmtepompen in de vernieuwde Vitocal-serie komen dit najaar op de markt, zo bleek bij de introductie op de digitale vakbeurs ISH.

De Duitse toestelfabrikant komt met de 250-A, 250 AH en 252-A met drie propaantoestellen: een wandhangende variant, een vloertoestel met geïntegreerd tapwaterboiler van 190 liter en een variant die als hybride met de cv-ketel kan fungeren. Alle toestellen komen in een variant van 10 en 13 kW. Het toestel kan tot -15˚C aanvoertemperaturen realiseren tot 70˚C. Bij een aanvoertemperatuur van 35˚C bij 7 ˚C buitentemperatuur noteert het toestel een COP van 5,4.

Propaan: geen F-gassen en hoger bereik

Propaan is een veel milieuvriendelijker koudemiddel dan het voorheen veel toegepaste R410a. Daarnaast heeft zorgt R290 ervoor dat de warmtepomp een hoger temperatuurbereik kan hebben. Bij een monoblock zit de volledige koelmiddelcyclus in het buitendeel. Ook onder andere Alpha Innotec (LWDV), Vaillant (Arotherm Plus) en Wolf (CHR) hebben dergelijke toestellen.

Renovatie warmtepomp

Vanwege het hogere temperatuurbereik dan de gemiddelde nieuwbouw-warmtepomp is het propaantoestel een mogelijke optie voor de bestaande woningbouw, die nu nog veel met cv-ketels wordt verwarmd. Belangrijke aantekening is uiteraard dat goed gekeken moet worden naar het afgiftesysteem en de schil. Vraagbeperking door isolatie en een afgiftesysteem dat op lagere temperaturen het benodigde vermogen kan bereiken, zorgen ervoor dat de warmtepomp een beter rendement kan halen. Bij monoblock is de opstelling van het buitendeel ten opzichte van de gevel wel een aandachtspunt, omdat de leidingen van en naar het binnendeel watergevuld zijn.

De geluidsproductie van het buitendeel, dat een moderne grafietlook heeft, is volgens Viessmann gering. In de gedempte modus meet het toestel in een vrijstaande opstelling op 4 meter van de erfgrens 34 dB(A), en dat is binnen de 40 dB die de nieuwe regelgeving voorschrijft.

Ook nieuwe nieuwbouwwarmtepompen

De nieuwste split-warmtepompen van Viessmann voor de nieuwbouw zeggen ook het vervuilende R410a vaarwel. In deze serie Vitocal wordt, net als veel andere warmtepompfabrikanten, vanaf dit najaar R32 toegepast. De 200-S is een wandhangende variant, de 222-S een variant met 190 liter tapwaterboiler geïntegreerd, en de 250 –SH een hybride. Deze warmtepompserie heeft een range van 4 tot 10 kW. Hiervoor moet de installateur dus wél F-gassen gecertificeerd zijn.

Inbedrijfstelling en voorspellend onderhoud

Viessmann komt ook met een nieuwe tool voor inbedrijfstelling, onderhoud op afstand en service. Dit wordt allemaal ondergebracht in de zogeheten Vitoguide, waarin ook de app zit voor inbedrijfstelling van apparaten en de Service Assistant voor service, onderhoud en vervangingsonderdelen. Tot de nieuwe functies behoren de begeleide inbedrijfstelling van apparaten met een nieuw elektronicaplatform. Ook wordt voorspellend onderhoud met visualisatie en permanente controle van het systeemgedrag (foutenlijst, geschiedenis) mogelijk. De installateur kan de parameters op afstand uitlezen en online inspectie uitvoeren, waardoor de fabrikant tweejaarlijks onderhoud voldoende vindt.  De techniek heeft een eigen servicelink: er is dus geen WiFi-nodig via de bewoner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.