fbpx
Nieuws

Vieze ventilatie: heel normaal

Hoewel het merendeel van de huishoudens actief ventileert, maakt de helft van de Nederlands haar ventilatiesysteem niet (goed) schoon. Dat heeft installateur Feenstra onderzocht door een enquête onder 1352 huishoudens.

70 procent van de mensen thuis ventileert altijd. Daarbij geeft meer dan de helft de voorkeur aan natuurlijke ventilatie (ramen open). 57 procent denkt dat slechte ventilatie in huis verspreiding van het coronavirus in de hand werkt. 17 procent zegt sinds de uitbraak van corona meer te ventileren. Het schoonmaken van roosters, ventielen, kanalen, en apparaten gebeurt maar bij de helft van de huishoudens volgens de fabrikantadviezen.  

Ventileren, ventileren, ventileren

Directeur Adriaan Pietersma van Feenstra: “In meer dan een miljoen woningen in Nederland is de luchtkwaliteit ronduit ongezond. ” Er is veel discussie over de relatie tussen virusverspreiding en corona, maar het advies is altijd – niet alleen nu – om voldoende te ventileren zodat een woning vieze lucht afvoert en voldoende lucht aangevoerd krijgt. “Ventileren is altijd belangrijk, nu meer dan ooit.”

Naast de binnenluchtkwaliteit voor mensen, zorgt ventilatie er ook voor dat vocht geen kans krijgt om voor schimmels te zorgen. Dit komt nog wel eens voor in slecht geventileerde woningen.

Mechanische ventilatiesystemen moeten minstens één keer in de twee jaar gereinigd worden. Ook wordt aangeraden om bij dit onderhoud ook de ventielen en kanalen mee te nemen. Bij balansventilatie moeten bovendien de luchtfilters minstens elk halfjaar vervangen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.