Met één bodembron de warmtepompen van vijf woningen voeden. Itho Daalderop komt op de VSK met een concept dat flink op dure bronboringen bespaart en een alternatief vormt voor de lucht/water-warmtepomp of stadsverwarming in renovatie.
Het Warmtepompnet is een concept voor de projectmatige renovatiemarkt. Deze worden nu nog nauwelijks voorzien van bodemgebonden systemen, ondanks het feit dat deze warmtepompinstallaties energetisch goed presteren en de mogelijkheid tot gratis koeling geven. De kosten van de boringen, plus overlast die het met zich meebrengt, zijn voor veel opdrachtgevers te gortig. Omdat lucht/water-warmtepompen, of collectieve warmtenetten juist voor kleine projecten ook niet overal de handjes op elkaar krijgen, bedacht Itho Daalderop een mixvorm van eigenschappen van verschillende systemen: een mini-warmtenet met bodembron.
Diepe bron
Per vijf woningen wordt dan één heel diepe bron geboord van ongeveer 300 meter, die groot genoeg is om aan de vraag van het aangesloten woningblok te voldoen. De boring wordt dan op een plek gedaan waar de overlast het minst is. De woningen hebben wel elk hun eigen warmtepomp (WPU 5G), maar delen enkel de bron. Die bron is onderhoudsvrij. De pompen in de individuele warmtepompen zorgen ervoor dat de energiestromen in gang worden gezet. De investering in de boring kan over vijf woningen worden uitgesmeerd en dat maakt bodemenergie plots een stuk minder onaantrekkelijk. De uiteindelijke afrekening van het verbruik, gebeurt gewoon per woning.
Ervaringen
Een gezamenlijke bron wordt vaker toegepast, maar dan met name in gestapelde bouw. Itho Daalderop heeft al twintig jaar ervaring met bodemgebonden warmtepompsystemen. Het bedrijf heeft al 20.000 systemen opgeleverd en monitort die vanaf 2006. Met de ervaringen uit de renovatie en de tests met het warmtepompnet op zak, introduceert het bedrijf het concept op de VSK, maar dan voor grondgebonden (huur)woningen.
Voordeel: kleinere projecten
Voordeel voor de corporatie is dat niet gelijk een hele wijk hoeft te worden aangepakt. Het voordeel voor de installateur is dat hij in tegenstelling tot warmtenetten goede omzetmogelijkheden heeft, onderhoudscontracten kan aanbieden en hierin niet wordt gestuurd door de aanbieder van het warmtenet. Hoewel aangeraden wordt de woning eerst goed te isoleren voor de toepassing van lage temperatuurverwarming, zou het ook aangesloten kunnen worden op een bestaand afgiftesysteem. Bijkomend voordeel van de toepassing van bodemwarmte is verder dat met het systeem ook gekoeld kan worden.
Toch erg grappig dat heet als nieuw concept wordt gepromoot terwijl dit met onze warmtepompen al jaren gedaan wordt.
Van welk bedrijf ben jij dan? Ben geïnteresseerd.
Okay, maar wat is hier revolutionair, innovatief of nieuw aan dan?
Vijf woningen! Maar voor de zekerheid worden er maar vier woningen ingerekend.
wellicht dat ID een systeem binnen bepaalde parameters heeft samengesteld voor sociale woning bouw, maar verder lijkt dit niet innovatief.
Gratis koeling is ook een sigaar uit eigen doos en zelfs noodzakelijk voor regeneratie van het bronsysteem.
Ik vraag me af, staat de vijfde woning a.d. achterzijde ?
Slechts 300 boormeters voor 25kW?
Wat gaat er in de grond gebeuren. Verzakkingen?
Bijzonder dat intelligente weldenkende personen zo negatief reageren op deze ideale wijze van binnen huis klimaat beheersing .
Fossiel denken en handelen is binnen enkele jaren een gepasseerd station .
Ik ben als particulier geïnteresseerd met mijn buren in dit systeem. Wij hebben vier woningen gebouwd in 2012. Wie kunnen we benaderen voor meer informatie?
Hi Serena, zijn jullie al verder en met wie? Wij willen ook met buren wat gaan doen.
Ik heb mijn buren gevraagd om jullie systeem, te vragen voor een warmtepomp te plaatsen.
Bij deze stuur wat gegevens over dit systeem.
Mvg. Karel Koppens
Hallo Karel. Met wie zijn jullie in zee gegaan? Wij willen met de buren ook zo’n systeem water-water.
Interessant. Ben wel benieuwd. Heeft u meer info. Wij (3 vrijstaande woningen) zijn op zoek naar zoiets. Heeft u meer info?
wij hebben net een nieuw complex met 43 appartementen met klein collectieve warmtepompen op 1 bron en het werkt niet optimaal omdat de installateur er geen verstand van heeft. vanaf het begin storingen.
Hebben jullie ook ervaringen met individuele warmtewisselaars op bodemwarmte (open of gesloten bron) in kleinschalige VvE appartementsgebouwen (14 woningen bouwjaar 1998)? In onze situatie hebben we een eigen tuin, bergingen op de begane grond met verlaagd plafond waar de leidingen “op” liggen en in alle verdiepingsvloeren (in de collectieve gangen) gaten rond 10 van de huidige (HR) rookgasafvoeren. De huidige cv ketels, deels oude VR en deels nieuwere HR, zijn individueel. Op de begane grond is voldoende VvE ruimte om leidingen in te voeren en techniek te plaatsen.
Beste
Onlangs heb ik bij mijn dochter een pompschakeling geïnstalleerd op de warmtepomp die de B&B afzonderlijk kan regelen van de woning zowel in de koude mode als in de verwarmingsmode.
2 Thermostaten zijn aangebracht in de b&b. Een voor verwarmen en een voor koelen. Ook is een apparte pomp geïnstalleerd in de leidingen naar de b&b.
Het systeem schakelt automatisch over van koelen naar verwarmen. 06-24670578