fbpx
Nieuws
‘Visitatierecht’ voor projectleider?

Het recht om in achterbakken van auto’s en busjes te kijken die de bouwplaats verlaten. Daarvoor pleit Nico Klaassen, van Klaassen Total Security, een in bouwplaatsbeveiliging gespecialiseerd bedrijf.

 

 

Bouwbedrijven zouden dit ‘visitatierecht’ standaard in contracten met hun onderaannemers moeten opnemen. Klaassen deed zijn uitlatingen tijdens het webinar Bouwplaatsbeveiliging dat dinsdag 13 mei via het internet werd uitgezonden en nog steeds te bekijken is. Oud politieman Klaassen gebruikte het woord ‘visitatie’ in tegenstelling tot ‘fouilleren’. Dat laatste lijkt hem niet nodig. “Maar als de bestuurder van een stukadoorsbusje zijn klep opendoet en er liggen twaalf zware boormachines achterin, dan ga je als bewaker toch even nader informeren hoe dat zit”, aldus Klaassen.

 

Diefstal en vandalisme

Diefstal en vandalisme zijn een toenemend probleem op de bouwplaats. Joep Coenen van Heras, leverancier van beveiligingsoplossingen legde uit dat het plaatsen van een bouwhek vaak niet meer voldoende is. Veel bouwplaatsen worden tegenwoordig met speciale infraroodsensoren beveiligd en met camera’s bewaakt. De technische mogelijkheden gaan ver; camerabeelden kunnen met een smartphone of tablet overal ter wereld worden uitgelezen. Autorisaties voor toegangspoorten zijn per telefoon af te geven.

 

Beheer

Maar het bouwbedrijf kan er zelf ook veel aan doen, legde Sander van Doorn van bouwbedrijf Huybregts Relou uit: goede procedureafspraken over wie de toegangen opent en sluit en het beheer van materiaal en materieel zijn de basis. Het betrekken van omwonenden bij bewaking van het bouwterrein en het afstemmen van de logistiek en zelfs de materiaalkeuze kunnen het dievengilde op afstand houden.

 

Het webinar Bouwplaatsbeveiliging werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Heras. De uitzending is te bekijken op www.bouwwebinar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.