fbpx
Nieuws

Voetbalstadion wordt zonnecentrale

Voetbalstadion wordt zonnecentrale

Het Euroborg stadion in Groningen wordt het eerste voetbalstadion met een zonnecentrale op het dak.

 

Meer dan 200 particuliere investeerders doen mee aan een crowdfunding-actie van de stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en voetbalclub FC Groningen. Samen zijn de investeerders goed voor 531 zonnepanelen. Deze week is gestart met de bouw van de centrale. De eerste zonnepanelen worden begin januari op het dak van Euroborg geplaatst.

 

Geen dak, toch pv 

Sven Pluut van de stichting 1miljoenwatt licht het door hem bedachte concept toe: “Het idee erachter is dat mensen, die geen eigen dak hebben op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, via een investering in de zonnecentrale tóch hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen van zonne-energie benutten.”

 

Januari eerste stroom

Het geld dat FC Groningen voor de stroom betaalt die de club afneemt, wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers. Product developer Charlotte Halbe van Essent verwacht dat de centrale in januari 2014 haar eerste stroom gaat leveren. In totaal is er op het dak van het voetbalstadion plaats voor 1.120 zonnepanelen. Bij voldoende animo volgt er een tweede fase realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.