fbpx
Nieuws

Tussenpaus voor warmtepomp

Nog wel ‘gewoon’ cv-ketels plaatsen, maar de renovatie zodanig uitvoeren dat straks moeiteloos overgestapt kan worden op warmtepomptechniek. In Amsterdam heeft corporatie Eigen Haard, op advies van Viac Installatie Adviseurs het complex Het Schip gerenoveerd met het oog op de toekomst. Het energielabel gaat van G naar A. Het installatiewerk is gerealiseerd door de Van Dam Groep.

Op dit moment is grootschalige renoveren met warmtepomptechniek voor veel corporaties, met name bij sociale woningbouw, qua investering nog geen optie. Toch zien corporaties op lange termijn ook dat de cv-ketel als opwekker van verwarming en tapwater gaat verdwijnen. Een tussenvorm, zou ideaal zijn. Die hebben ze gevonden bij de renovatie van 82 woningen van Het Schip, een iconisch en monumentaal wooncomplex uit de Amsterdamse School.

Kleintje collectief

Bij Het Schip hebben de individuele toestellen plaats gemaakt voor een semi-collectieve installatie. Elke woning heeft een eigen ventilatie-WTW, maar worden per portiek van een aantal woningen voorzien van warmte via een collectieve zonneboiler en cv-ketels. Deze installatie kan in de toekomst 1:1 vervangen worden voor een warmtepomp-installatie. Het afgiftesysteem is nu al voorbereid en berekend op lagetemperatuur-verwarming voor de warmtepomp. De eerste appartementen binnen het complex zijn inmiddels opgeleverd. Eind dit jaar is het hele complex af.

Lees hier een uitgebreid artikel uit vakblad Installatie en Sanitair over dit project.

2 reacties op “Tussenpaus voor warmtepomp

  1. ir Henk Haveman schreef:

    Een uitstekende oplossing.
    In heel veel situaties is het onwijs gas in een hoog tempo uit te faseren. Het gasnet ligt er toch en biedt een enorme flexibiliteit in leveringszekerheid bij piekvraag en (zeer) strenge vorst. Het elektriciteitsnet kan die flexibiliteit veelal niet bieden. Vooral niet naarmate het percentage duurzaam opgewekte elektriciteit toe neemt (als we het het hardst nodig hebben is DE er regelmatig niet: waait het altijd overal in Europa voldoende en schijnt de zon altijd?). Daarnaast is het veelal nodig het elektriciteitsnet te verzwaren bij laten vervallen van het gasnet. Dit is een enorm kostbare operatie.
    Conclusie: Vooral in bestaande situaties is gas een heel zinvolle energiebron voor verwarming (en koken). Uiteraard moeten we dit zo efficiënt mogelijk doen.

  2. Ruud Megens schreef:

    Gewoon in 1 keer goed doen! Gelijk warmtepompen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.