
De VR-ketel verdwijnt uit Nederland. De voorloper van de condenserende HR-ketel gaat per september grotendeels in de ban.
Dit heeft te maken met de ErP die vanaf 26 september van dit jaar van kracht wordt. Vanaf deze datum wordt het energielabel voor gasketels verplicht. HR-ketels krijgen label A. De richtlijn stelt minimale labeleisen aan de cv-ketel: energielabel B. De VR-ketel valt met label C buiten de boot.
Gesloten VR-ketels verdwijnen helemaal van de markt. Dit betekent dat vervanging van deze toestellen voor september plaats moeten vinden. Open combi VR-ketels (tot 30 kW) mogen na september bij uitzondering nog wel worden verkocht voor de vervangingsmarkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor collectieve installaties waar het onmogelijk is een rookgasafvoer voor condenserende toestellen te monteren. De praktijk leert dat dit vooral gestapelde bouw met schoorsteenkanalen betreft.
Wat verandert er voor u?
Het verplichte energielabel. Wat gaat er per 26 september nu allemaal veranderen? Klik hier voor een handige FAQ-lijst in ons dossier Verwarming op Installatie.nl. Het Energielabel biedt ook weer nieuwe handvatten voor advies aan particulieren. Installateurs die aan de slag gaan met OK CV-keurmerk moeten een standaard een energieadvies gaan geven bij onderhoud cv-ketel.
VR naar HR
Het onderscheid tussen Verbeterd Rendement (VR) en Hoog Rendement (HR) ontstond in het begin van de jaren ’80. Als minimaal 83% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte, spreken we van “Verbeterd Rendement” (VR), vanaf 90% is er sprake van “Hoog Rendement” (HR). Deze extra opbrengst in de HR-ketel, waarvan de Turbo van Nefit de eerste was, wordt gerealiseerd door met de warmte van de rookgassen (die vroeger door de schoorsteen verdween) het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen. Hierbij condenseert een deel van de waterdamp, en moet er een aansluiting voor condenswaterafvoer op de riolering aanwezig zijn. Hier een album met historische foto’s hierover.
Een open vr toestel mag bij uitzondering nog wel, maar een gesloten vr toestel mag helemaal niet meer? Moet dat niet andersom zijn?
En worden eigenaren van appartementen nu opgezadeld met kosten voor een nieuw afgas systeem. Of heeft de lobby hier ook een oplossing voor enerzijds besparen op energie anderzijds geld uit de zakken kloppen. Bij beide worden er grondstoffen vernietigd is dit ook mee genomen in de lobby of is het geld motief de eerste en laatste reden. Bereken de levensduur van een element en en je komt tot verrassende conclusie.
Voor renovatie van rga-kanalen zonder hak en breekwerk en toch zeer betaalbaar informeer vrijblijvend voor een offerte.
Houdt de eigenaar van een vr-met dito rookgasavoer er ook rekening mee dat sowieso bij elke ketelvervanging rga vervangen moet worden, om uberhaupt niet een keer levenloos wakker te worden door koolmonoxidevergiftiging. Investeren in duurzaamheid en veiligheid hoeft geen geldklopperij te zijn. gaat ook om gezondheid
De schoorsteen lengtes en diameters zijn in flatgebouwen een eerste punt van aandacht.
Nog nergens heb ik gelezen hoe hiermee om te gaan. Ik denk dat dit ook een kostenpost wordt die boven onze verwachting uitstijgt. Een kostenpost die in geen verhouding staat tot de besparing. Theoretisch gaat het hier om 5% besparing, elke alleen kan worden bereikt als de ketel super staat afgesteld op het verwarmingsysteem. Tot nog toe heb ik mijn twijfels of het over duurzaam gaat.
Voor renovatie van rga-kanalen zonder hak en breekwerk en toch zeer betaalbaar informeer vrijblijvend voor een offerte. http://www.easy-liner.nl 25 jaar systeemgarantie!
Levenloos wakker worden? Al je levenloos bent kan je toch niet meer wakker worden?
Voor de goede orde, bij ketelvervanging dient ook de rookgasafvoer vervangen te worden, De fabrikant van rookgassystemen garandeert de rookgasafvoer één ketel leven lang. Alleen daarom moet de rookgas al vervangen worden ook al ziet de rookgasafvoer er nog goed uit bij vervanging van de cv ketel. Je wilt toch niet op je geweten hebben dat de rookgas 10 jaar na vervanging van de cv ketel doorrot en dit dan tot levensgevaarlijke situaties leidt.
In veel gevallen is de HR ketel al achterhaald (duurzaam = zonder gas!), laat staan de VR. Eruit met die handel, keihard verbieden, net als geisers en stoppen met dat eeuwige gecompromis. Het kan duurzamer en veiliger.
In mijn kennissenkring wordt de gedachten geopperd, dat alles straks elektrisch gaat worden.
Gasverbranding is op termijn verleden tijd voor de particulier. Gasverbranding zal alleen nog worden toegepast in elektriciteits centrales voor E-opwekking.
Net zoals elektrische auto’s, hier en daar de vloerverwarming, warmwaterboilers etc.. wordt ook de verwarming elektrisch. (zie Spanje met de keramische platen)
Alle alternatieven zijn eveneens niet duurzaam. Zonnepanelen is helemaal geen alternatief doordat in de toekomst geen enkele garantie is of het beloofde rendement wel gehaald wordt. De terug verdientijd is zo lang dat de kosten voor onderhoud en risico de opbrengst te niet doet. Daarnaast zijn de energieleveranciers niet in staat om te grote teruglevering naar het net op te vangen. De vergoeding zal daarom op termijn nog verder naar beneden gaan. Ook de grote investeringen van centrales en het distributienet moet terugverdiend worden. Windmolens zijn alleen een uitkomst voor diegene welke daar tegen willen strijden. De energiebesparende mogelijkheden welke de afgelopen 50 jaar door mij en mijn collegae zijn ontwikkeld zijn altijd door de energieleveranciers tegen gehouden. Nu blijven alleen nog de minder efficiënte mogelijkheden over.
Ik ben wel benieuwd over welke alternatieven u het heeft. Inmiddels zijn we weer 3 jaar verder en wordt er al weer heel anders tegen verduurzaming aangekeken. Misschien is er inmiddels wel een markt voor? Ik hoor het graag.
Volgens mij was de eerste HR ketel die op de markt kwam de Buderus kiddy
Kan iemand mij zeggen wat er met het rookkanaal moet gebeuren als de eigenaren van een appartementen complex (vijf etages) een ketel aanschaffen? Wat moet de VvE adviseren?
Sowieso inspectie collectief afvoer/schacht + gedegen advies vragen. Overgang naar nieuw (condenserend) toestel kan gevolgen hebben voor trek en condens. Zie webinar rookgasafvoer via http://www.bouwwebinar.nl
Sinds mijn onderburen een HR ketel hebben, slaat mijn ketel steeds uit.
Ze hebben via een installateur een nieuwe afvoerpijp moeten aanleggen zeggen ze
wat kan er mis zijn gegaan? loop ik het risico dat ik niet meer wakker wordt???
Beste Miranda, Het is moeilijk inschatten met zo weinig gegevens, maar het lijkt er op dat er een rookgas is getrokken door een bestaand kanaal waardoor de er minder ruimte is in het bestaande kanaal en de ketels daarboven last van hebben. Als uw toestel een opentoestel is geeft deze terug slag en slaat de ketel uit op de TTB (thermische trek beveiliging). Maar dit is gissen. Het is verstandig dit uit te laten uitzoeken door een erkend installateur.
Eddy, ik denk dat dit een probleem is dat ook in het verhaal over collectieve rookgasafvoeren door Jan Mondria wordt geschetst. Misschien kun je haar het linkje even geven? CLV moet aangepast worden. De thermische trek in het rookgaskanaal is door de komst van steeds meer HR-ketels sterk verminderd, waardoor andere ketels in de problemen kunnen komen.
Kan de bestaande VR-ketel nog tijdelijk aangesloten worden op een nieuw rookkanaal die reeds geschikt gemaakt is voor een HR-ketel?
John Willemsen, de mogelijkheid is er. Alleen komt er dan een kapje op de afvoer/aanvoerpijp. Bij onze VVE worden 44 appartementen behandeld en daar komt dit dus voor. VVE P&P te Haarlem
Worden dan alleen de kapjes op het dak vervangen of de complete kanalen? Dit is wel verplicht bij de plaatsing van een hr-ketel voor informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen info@Easy-liner.nl http://www.easy-liner.nl 25 jaar garantie en zonder hak en breekwerk
Beste Bert van de Scheur, Zou je me kunnen informeren wat dat extra kapje voor de afvoer/aanvoerpijp kost (slechts bij benadering) inclusief montage? Ben erg benieuwd. De VR ketel in VVE in Driebergen is namelijk nog geen 5 jaar oud, vandaar.
HR is wel de toekomst
Moet je bij overgang van VR naar HR ook een nieuwe thermostaat en de rookgasafvoer en dakdoorvoer ook vervangen worden? Zo ja, wat is dan het veiligste? En wat zijn de kosten ongeveer?
Jan goede installateur vervangt altijd doorvoer en RGA zeker bij overgang vr naar hr (condens). Vertrouw nooit een beunhaas die dit afraadt. Ga dus nooit weg op prijzen van enkel toestellen maar goede allin prijs incl installatie, zit vaak ook goede thermostaat bij die modulerend toestel aan kan sturen. Mijn ervaring is ongeveer + 700 euro ex bijop prijs toestel. Zit je er wel veilig en comfortabel bij.
Mijn vraag is deze , wij hadden onlangs een vergadering over de vve en daar kwam ook ter sprake dat de cv ketels , dat de rookgas afvoer verplicht boven het dak uit moet komen ( dit wil zeggen in ons geval vanaf de 1e tot de 6 e boven het dak ) en dat de vr ketel nog niet verplicht hoeft worden te vangen
Is dit wettelijk verplicht
Met vr gr
Theo