fbpx
Nieuws

Vuistregels ketelonderhoud in film

In een nieuwe instructiefilm geeft installatiekoepel Uneto-VNI tien aanbevelingen aan cv-monteurs voor het goed en veilig onderhouden van cv-installaties. De brancheorganisatie verwacht hiermee een bijdrage te leveren aan verbetering van de kwaliteit van cv-onderhoud en het aantal koolmonoxide-ongevallen terug te dringen.

In de film ‘Tien controlepunten voor een veilig gasverbrandingssysteem’ is onder andere te zien hoe een monteur de rookgassen meet, de installatie inspecteert op lekdichtheid en de beugeling van de rookgasafvoer controleert. De ondernemersvereniging hoopt dat veel bedrijven de film als instructiemateriaal in bijvoorbeeld toolboxmeetings gaan gebruiken.

Behalve instructies voor cv-installaties in woningen, komen ook appartementencomplexen met een collectieve rookgasafvoer aan bod. De tien controles die in de film worden uitgevoerd, zijn terug te vinden in het document ‘Tien controlepunten voor veilige werking en onderhoud van gasverbrandingsinstallaties’ dat de brancheorganisatie eind vorig jaar publiceerde.

Hoewel de installateurskoepel de controlepunten als aanbeveling presenteert, zijn ze niet geheel vrijblijvend. Leden die dit jaar de ‘sticker gecontroleerd 2017’ bestellen, onderschrijven namelijk dat zij de cv-installatie op basis van de tienpuntenlijst onderhouden. De film kan hen ondersteunen om deze werkmethode te gaan hanteren.

Zwaardere erkenningsregeling

Als het aan Uneto-VNI ligt, maken de tien controlepunten binnenkort onderdeel uit van een nieuwe uniforme erkenningsregeling met zwaardere vakbekwaamheidseisen voor cv-monteurs. Op dit moment buigt de politiek zich over het feit of deze erkenningsregeling een wettelijke verplichting wordt. De oproep wordt ondersteund door de Consumentenbond, Brandweer Nederland, Netbeheer Nederland, Veiligheid NL en VACpunt Wonen.

Tien controlepunten voor veilige werking en onderhoud cv-toestellen

1 reactie op “Vuistregels ketelonderhoud in film

  1. Alex Sons schreef:

    Ik voer mijn onderhoud als installatiebedrijf al jaren uit volgens de voorschriften maar zolang op iedere hoek van de straat als particulier een gastoestel kunt kopen blijft het probleem.
    De ketelfabrikanten moeten alleen rechtstreeks aan de installateur leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.