fbpx
Nieuws

De installatie van zonnepanelen en warmtepompen vraagt veel nieuwe vakmensen. Volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland moeten meer vrouwen geworven worden voor de energietransitie. Daar is veel voor én tegen te zeggen. Vrouwen zijn geschikt voor technisch werk, maar veel bedrijfsculturen zijn niet op vrouwen ingericht. “Wat doet zo’n poppetje hier?”

‘Het is maar een vrouw.’ Je mag het niet zeggen. Het is ook totale onzin, want elke man weet dat vrouwen veel voor elkaar krijgen. Maar toch, er bestaat geen man die het niet ooit eens gedacht heeft. Kijk nou, die rijdt als een slak, waarschijnlijk zit er een vrouw achter het stuur. Vrouwelijke monteurs? Die hebben geen technisch inzicht. Fysiek zwaar werk? Dat kunnen vrouwen niet aan. Het zijn allemaal vooroordelen die niet meer goed matchen met de huidige tijd, want de typische ‘mannenberoepen’ in de technieksector worden steeds vaker vervangen door beroepen die vrouwen ook prima aankunnen.

Communicatieve vaardigheden, creativiteit en het vermogen om mensen te verbinden worden steeds belangrijker. Stuk voor stuk kwaliteiten waarop vrouwen hoog scoren. Daar komt bij dat materialen steeds lichter worden en technieken steeds verfijnder, waardoor ook de fysieke kant van het werk toegankelijker wordt. Volgens Techniek Nederland liggen er volop kansen voor vrouwelijke adviseur, ontwerpers, werkvoorbereiders en monteur. Het is een mooi statement. Maar we willen het natuurlijk van de vrouwen zelf horen. Is de installatiebranche klaar voor vrouwen?

Lees het premium-artikel hier.

3 reacties op “Waar zijn de vrouwen in de installatiesector?

 1. Mark schreef:

  Tja…. Kijk nu eens naar die “promotie” foto.
  Is dit een doorsnee vrouw en de doorsnee werkomgeving kom op.
  Hier gaat het al fout, bied eerlijke informatie.
  En wat betreft vrouwen in onze branche, sommig geslachten vinden bepaalde branche gewoon niet interessant.
  Ook zeg ik wel, zolang onze branche niet uit het standaard bestaande hoekje komt. Komt er niemand (man of vrouw) dus TN kom met “reddingsplan” ipv rare regels!

 2. Charlie schreef:

  Heel leuk een vrouw in de techniek, ik als werkgever zie dit wel zitten maar ik zie z’n (poppetje) niet elke dag met een CW5 de trap op naar zolder om de ketel te plaatsen
  en ik als kleine ondernemer moet toch echt allrounders hebben.

  • Mark schreef:

   @charlie,
   Met u eens, al ken ik best pittige (poppetjes)
   Maar wat u zegt, ik denk dat deze dame dat ook weet en daarom een andere passend beroep vind. Wat helemaal niet verkeerd is. Al snappen de “beleidsmakers” dit klaarblijkelijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.