
De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Daarom hebben de twee Amsterdamse gebouwen sinds kort één warmte-koudebron.
425 meter lange buizen
Minister Bussemaker opende de installatie op 2 september. De twee instellingen worden het komende jaar door 425 meter lange buizen met elkaar verbonden. Zo kan de geaccumuleerde bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus en levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.
Structureel warmte-overschot
In 2009 kreeg de Hermitage een wko-installatie. In de praktijk bleek echter meer koeling dan verwarming nodig en dus werd gezocht naar een bestemming voor het structurele warmteoverschot. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. De Hortus stond bovendien op het punt zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen.
Complexe regeltechniek
Wat het project bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van De Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex. Omdat de bouwkundige schil van beide gebouwen verder niet aangepakt hoeft te worden, hoeft er niet ingegrepen te worden in de monumentale Hermitage. Ook de aanpassingen aan de Hortus zijn gering. Naar verwachting is het systeem in het derde kwartaal van 2016 in gebruik.
Partners
Partijen die meewerken aan het project zijn Infinitus Energy Solutions, Posad Architecten, Kuijpers, LekHabo Groep (installatietechniek), Bouwbedrijf van der Spek, BCO buro voor constructieve oplossingen, C&R Hospitality Services, Waternet, en Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling.
Voorbeeldproject
Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject in het kader van de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten. Het project ontvangt een eenmalige subsidie van de overheid in het kader van de Pilot Duurzaamheid Rijksmonumenten.
Foto Evert Elzinga. V.l.n.r: Sebastiaan Lagendaal (Hermitage Amsterdam), Taeke Kuipers (Hortus Botanicus Amsterdam), Cathelijne Broers (Hermitage Amsterdam) en minister Jet Bussemaker.