fbpx
Nieuws

Warmtebuffer genomineerd voor prijs

HoCoSto dingt mee naar een prijs van het Ministerie van VWS voor verduurzaming van sportaccommodaties. Als een van de acht genomineerden mocht HoCoSto op 23 augustus pitchen voor een deskundigencommissie.

Het plan is een innovatieve, modulaire warmtebuffer van HoCoSto voor ruimteverwarming, tap- en douchewatervoorziening. Met name het piekgebruik van warm water in kleedkamers is een complexe factor bij dit vraagstuk voor duurzame sportaccommodaties. Door slim gebruik van de warmtebuffer kan de accommodatie geheel ‘van het gas af’. Op 18 september worden de vijf winnaars van de challenge bekend gemaakt. Zij mogen in opdracht van het ministerie een pilot gaan uitvoeren. Sinds 2016 is de STES (seasonal thermal energy storage) van HoCoSto op de markt.

Ontbrekende schakel

De buffer is de ontbrekende schakel tussen het opwekken van warmte middels zonnecollectoren en het gebruik van voelbare warmte. In de perioden dat er onvoldoende zonne-uren zijn om rechtstreeks te voldoen aan de warmtevraag kan gebruik gemaakt worden van opgeslagen warmte uit de buffer. Hiermee wordt men onafhankelijk van een gasaansluiting.

De warmtebuffer wordt binnen één week geïnstalleerd. Er is geen betonnen constructie of wapening nodig. Dit maakt lokale opslag mogelijk en betaalbaar. De maatvoering van de buffer wordt aangepast aan de warmtevraag. Solitaire panden kunnen zelfvoorzienend worden, gedeelde toepassing bij clusters van woningen of een wooncomplex is uitermate kostenefficiënt.

Bassin

De warmteopslag wordt aangelegd in de bovengrond. Er wordt een bassin gegraven, wat wordt voorzien van isolatie en beschermfolies. In dit bassin wordt de constructie geplaatst. Doel van de constructie is het verstevigen van het bassin en het belastbaar maken van het bovendek. De buffer wordt gevuld met water, wat functioneert als drager van de warmte. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte van zonnecollectoren naar de buffer gebracht. Na afdekking van de STES met een isolatielaag en een laag aarde is het terrein weer functioneel tot een wieldruk van 5 ton. Hierdoor kan de locatie als tuin, speelveld of parkeerplaats gebruikt worden. De STES fungeert als een externe boiler en wordt aangesloten op de huisinstallatie. Indien voorhanden kan restwarmte van industriële processen opgeslagen worden.

HoCoSto staat voor hot-cold-storage. Naast toepassing als warmteopslag kan de buffer ook fungeren als koudeopslag. In combinatie met een specifieke warmtepomp is de STES de kern van een systeem voor actief koelen, passief verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.